A+ A A-

Aktivnosti džemata Fedžr iz Minhena

Već se čitalačka publika naših novina, časopisa i web stranica, navikla na informacije o aktivnostima džemata Fedžr iz Minhena, počev od mektebskih programa, kvizova i takmičenja, preko  tribina, predavanja do organizovanja velikih manifestacija na kojim bi im pozavidjele i mnogo veće i jače institucije.

Poštujući trud i zalaganje prethodnika, dolaskom Izeta ef. Bibića na mjesto imama džemata Fedžr  unijeta je svježina, pojačana motivacija i entuzijazam omladine, sve moguće različitosti stavljene na stranu, a utrkivanje na polju činjenja dobra je postalo besprijekorno. Svaki musliman ima dobrih osobina, samo što su nekima te pozitivnosti zatrpane propustima i grijesima i zato je potreban neko da iznađe načina kako da se domogne do tih pozitivnosti i afirmiše ih. Bez pretjerivanja, nakon nekoliko godina aktivnog rada, možemo s pravom konstatovati da Izet ef. u tome dosta dobro uspijeva.

Od mnogobrojnih aktivnosti, sa zadovoljstvom izdvajam, već tradicionalni seminar naših džematlija koji je ove godine organizovan u mjestu Marianhof u Austriji. Trebalo je puno truda i zalaganja da bi se izvršile početne pripreme za seminar. Cifra učesnika se popela već na pedeset, uključujući i gostujuće predavače iz Novog Pazara i Manjca.

dzemat-fedzr-druzenje-1

Petak, 02. april 2010. godine

Potrebne namirnice su spakovane, svi putnici pristigli i oko 8h smo krenuli. Naš musafir, profesor  sejh Nedžad ef. Hasanović nam je proučio putničku dovu i nošeni na krilima tekbira otpočinjemo novu stranicu u našem životu, stranicu na kojoj je ispisano druženje, bratska ljubav i međusobna solidarnost i potpomaganje. Kao da čujem škripu pera koje u mom srcu urezuje osjećanja neizmjerne radosti što sam musliman, što izgovaram šehadet, što padam Uzvišenom na sedždu, što imam toliko bratske ljubavi prema svakom dobrom muslimanu kojeg poznajem...

Uz manje poteškoće i uobičajena iskušenja koja su svojstvena onima koji se druže i vole u ime Allaha, da bi ih Uzvišeni od grijeha očistio i na što veće stepene uzdigao, smjestili smo se i počeli pripreme za džumu namaz. Na njemačkom je hutbu održao i džumu namaz predvodio daija iz Manjca Edin Ljajić koji je sa velikom pažnjom saslušan.  Nakon džume namaza,  svi su dali svoj doprinos da se kuća u kojoj smo bili smješteni prilagodi našim potrebama, tako da su se odmah rodila konstruktivna rješenja za sve eventualne probleme koji bi se ispriječili. Iskusniji učesnici seminara, hadži Meho Korić  i Sidik Alibegović, uvijek su imali šta da posavjetuju mlađe, ali i sa velikim zadovoljstvom i pažnjom saslušali svaki prijedlog..., što je za mene bila najbolja demonstracija velike pobjede nad sukobom generacija. Samedin, Suljo, Dženan, Nirma, Emina, Almasa, Predrag, Senadin, Nadira, Dženan B., Fatmir, Nisvet, Haris, Ilhana, Minela ,Sabaheta , Samira,hadžinica Hasna, Amila, Bilsena i mnogi drugi koje sam nenamjerno izostavio, imali su svoja zaduženja koja su sa velikim zadovoljstvom izvršavali. Ne smijem zaboraviti našu vrijednu kuharicu, kao ni hadžinice i hanume naših predavača koje su aktivno učestvovale u pripremanju, doista ukusne hrane. Svak je imao svoje zaduženje i obavezu koju mu je emir, Izet ef. odredio. Naravno da se ne može izostaviti ni hanuma našeg efendije, Selveta koja je nosilac svakog projekta kada su u pitanju tehničke stvari. Neka mi halale oni koje izostavim, ali, ne sumnjam u njihovu svjesnost, da je ono što im je Uzvišeni pripremio mnogo vrjednije, nego spominjanje njihovog imena u nekom časopisu.

Svi učesnici su sa velikim nestrpljenjem iščekivali izlaganje profesora Nedžada ef. Hasanovića, koje je bilo predviđeno u terminu poslije akšam namaza. U jednočasovnom, vrlo nadahnutom predavanju koje je pokrenulo suze bogobojaznosti  u očima prisutnih , profesor je izazvao veliku pažnju i interesovanje, te odškrinuo vrata mašte našoj omladini, da još snažnije i čvršće krenu stopama miljenika Muhammeda a.s. Sve namaze je uglavnom predvodio nas  dragi musafir profesor Nedžad ef , a posebna draž je bio noćni namaz za koji Uzvišeni obećava posebnu nagradu i spušta na svoje dobre robove neizmjernu Svoju milost.

dzemat-fedzr-druzenje-3

Subota, 03. april 2010. godine

Izet ef. je uvijek imao novih ideja i prijedloga, tako da, kako je seminar odmicao, sve bilo zanimljivije i ljepše. Posebno su bile zanimljive radionice. Naime, Izet ef. je sve učesnike podijelio u nekoliko grupa, dao im različite teme i onda su oni imali izlaganja na zadatu temu. Zaista smo svi bili impresionirani kakvo razmišljanje i kakve ideje proističu iz srca ovih čistih duša. Uz video projekciju, Edin Ljajić je održao prelijepo predavanje, nakon kojeg su uslijedila brojna pitanja vezana za rad i aktivnosti omladine u Njemačkoj na polju širenja Islama. Obzirom da je fizička aktivnost jedna od bitnih komponenti u životu svakog muslimana, na ovom prelijepom seminaru se i to imalo u vidu. Poslije ikindije je bio termin predviđen za razne sportske sadržaje, a posebnu draž je izazvala i noćna šetnja kroz šume visokih austrijskih planina. Na ovakvim seminarima, kviz je nezaobilazna tačka. Komisija u sastavu naših predavača, na čelu sa sejh Nedzad ef Hasanovicem ., sastavila je zanimljiva pitanja od kojih smo puno novih informacija naučili. Od samog početka se spominjalo neko iznaneđenje, iako nas je naš emiir uvjerio da su i dosadašnja iznaneđenja bila pozitivna i lijepa. Naveče nam je stigla glumačka ekipa iz Manjca koja već u svojoj poletnoj karijeri ima nekoliko značajnih nastupa. To su dva brata u Islamu, porijeklom iz Maroka koji zaista imaju velikih glumačkih afiniteta. Uz humoristične scene, ali jako poučne, zaista su nas opustili i nasmijali, ali nisu zaboravili ni naše najmlađe učesnike seminara za koje su, iz svog bogatog repertorara izveli nekoliko lutkarskih predstava. Nakon jacije i noćnog namaza Kojeg je predvodijo profesor Nedžad ef. Hasanović , odlazimo samo kratko na odmor, željno iščekujući da grane novo jutro, nove aktivnosti i druženje.

dzemat-fedzr-druzenje-2

Nedelja, 04. april 2010. godine

Poslije sabah namaza, svako jutro bi oni koji znaju učiti Kur'ana, preslišavali se kod Izeta ef., ili kod onih koje on zaduži. Zaista bi omladina iz Bosne i Sandžaka mogla pozavidjeti njihovoj braći i sestrama koji odrastaju u Njemačkoj, gdje je puno izazova, iskušenja, poteškoća, ali toliko ljubavi i čežnje za vjerom teško da se može naći i u najislamskijim sredinama. Ponovo je organizovana radionica sa jako zanimljivim temama, a iz te mladalačkih srca, natopljenih imanom, proističu prelijepe ideje i prijedlozi. Poslije podne namaza je Samir Schabel, sin velikog daije iz Manjca, održao jako zanimljivo predavanje o osnovnim islamskim načelima. Iako vrlo mlad, neiskusan u izlaganjima, Samir je uspio da, na jedan poseban način, zaintrigira pažnju slušalaca. Nakon predavanja su uslijedila pitanja sa jako upečatljivim i jasnim odgovorima. U toku dana je profesor Nedžad ef. Hasanović  imao još jedno, jako zanimljivo izlaganje, a onda su opet uslijedila pitanja i konstruktivni odgovori. Da omladina ne može bez instrukcija i savjeta starijih, potvrdili su nam i naši iskusniji učesnici seminara koje sam već spomenuo i koji su pored svojih aktivnih učešća u svim segmentima seminara, svoje iskustvo iskoristili i za tradicionalno pečenje janjeta na ražnju, zašto je trebalo puno truda i vremena, ali su na kraju, posebno gurmani, bili prezadovoljni. Inspirisani našom braćom iz Maroka, nekoliko učesnika na čelu sa Sulejmanom Hajdarbašićem, iz miljea svoje mašte izveli su nekoliko šaljivih, ali jako poučnih glumačkih komada koji su naišli na veliku podršku od strane svih učesnika seminara. Navečer je, opet na prijedlog Izeta ef. sproveden još jedan prelijep projekat, a to je izvlačenje imena učesnika i obaveza svakog da za svog brata ili sestru čini dovu u narednih nekoliko mjeseci. Kako je vrijeme odmicalo, sve nam je bilo teže pomišljati na rastanak. Na kraju su svi konstatovali da je najveći nedostatak seminara što je isuviše kratko trajao.

dzemat-fedzr-druzenje

Ponedjeljak, 05. april 2010. godine

Ovo je posljednji dan seminara i svi smo osjećali tugu što se rastajemo, ali smo takođe gajili nadu da će ovakvih projekata biti mnogo češće. Nakon podne namaza, profesor Nedžad nam je održao prelijepo oproštajno predavanje. Da je to bijo jedan od najtežih momenata govori i to sto su mnoge sestre pustile suze zbog rastanka i odlaska  sa ovog mjesta kojeg samo učinili vrelom našeg duhovnog napajanja. Najveći krivac za sve to zasigurno jeste nas gost koga svi iz milja prozvasmo  našim  šejhom a to je  prof. Nedžad ef. Hasanović. On i njegova hanuma Zenifa su nam bili najbolja mustra kako treba jedan musliman i muslimanka da žive. Zahvalan sam Uzvišenom Gospodaru što mi je omogućio da prisustvujem ovakvom seminaru. Molim Njega Milostivoga da obilato nagradi sve one koji su doprinijeli da se organizira ovo prelijepo druženje, posebno našeg efendiju sa svim svojim džematlijama, da Allah obilato nagradi i naše musafire koji su došli iz Pazara i Manjca, molim Njega Uzvišenog da nas u Džennetu sastavi!

Samedin Dedović