A+ A A-

Saopćenje za javnost Savjeta muftije IZBNJ

IZBNj-logoSavjet muftije IZB u Njemačkoj zasjedao je 04.01.2010. godine u Mannheimu, i tim povodom izdao je saopštenje za javnost, o pitanju mekteba i pitanju otkazivanja tematskog seminara za imame IZBNJ na Oblasti NRW i kršćanske svećenike NRW, koji se trebao održati 7-8.10.2009. godine. U sopćenju za javnost stoji: 

Razmatrajući aktuelnu situaciju u IZB u Njemačkoj, Savjet muftije smatra da je očuvanje mekteba i mektebske nastave jedan od prioriteta u radu svakog imam. Čuvanje ove najstarije odgojno obrazovne institucije kod Bošnjaka mora da bude njegovano i čuvano na najbolji način. Na prostoru i vremenu u kojem živimo, mekteb je glavni stub u odgoju naše djece i niko nema pravo da se neodgovorno odnosi prema ovoj instituciji. Savjet muftije IZBNJ je svjestan posljednjih medijskih dešavanja usmjerenih ka mektebu, te osuđuje sve pokušaje minorizacije uloge mekteba kao i nasrtaj na moralni kredibilitet imamske uloge u društvu. Savjet muftije IZBNJ apeluje na sve imame da savjesno obavljaju svoj posao i da osujete svaki pokušaj njihove kompromitacije.

Savjet muftije izražava svoje duboko razočarenje zbog otkazivanja spomenutog seminara i ograđuje se od nepromišljenosti pojedinih imama prema ovom seminaru. Samim otkazivanjem seminara nanesena je ogromna šteta na ugled svih bošnjačkih imama u Njemačkoj. Ovakvim ponašanjem pojedinaca indirektno je bačena negativna sjenka na kolektiv imama i IZBNJ kao i sva nastojanja u interreligijskom dijalogu posljednjih godina. Savjet muftije oštro osuđuje svako ponašanje pojedinaca koji dovode u pitanje institucionalno zastupanje IZBNJ u interreligijskim pitanjima, te se ubuduće neće libiti da javno prozove sve one koji svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju interreligijski dijalog. Njemačko društvo je pružilo prijateljsku pomoć i utočište Bošnjacima u agresiji na BiH a IZBNJ osjeća svojom dužnošću da pomogne u izgradnji multireligijskog društva svojim doprinosom u interreligijskom dijalogu. U to ime Savjet muftije poziva sve imame IZBNJ da pitanja interreligijskog dijaloga, u ovom vremenu, shvate kao veliku odgovornost prema ovome društvu i prema zajednici u kojoj rade, kaže se u saopćenju za javnost Savjeta muftije IZBNJ koje je potpisao muftija Mustafa ef. Klanco.