A+ A A-

Islamska vjeronauka u Prijepolju opet na udaru

prijepolje1Permanentno kršenje ljudskih i vjerskih prava konstantno se nastavlja nad Bošnjacima Prijepolja. Ovog puta predmet napada jeste islamska vjeronauka u školama.

U pogledu kadrova, izvođenja nastave, udžbenika, postignutih rezultata i sl. Islamska  vjerska nastava, od samog uvođenja vjeronauke  u škole Srbije, važila je za jednu od najbolje organizovanih vjerskih nastava na području cijele države.

Prijepoljska opština po pitanju organizovanja islamske vjerske nastave ni za čim nije zaostajala. Ima veoma mlade i edukovane predavače, veoma visok procenat djece na vjerskoj nastavi, predavači su postizali zavidne rezultate, u nekoliko navrata su organizovani izleti, obilasci kulturno-historijskih spomenika, kvizovi znanja i slično. Kako to kod nas u Srbiji obično biva, umjesto pohvala i podsticaja za još bolji rad, neko je umiješao prste i počeo remetiti tako organizovan sistem vjerske nastave. Sve je počelo 2008 god. kad je vjerska nastava bila obustavljena na nekoliko mjeseci, tacnije od septembra do decembra mjeseca, zbog navodne nemogućnosti direktira da izaberu vjeroučitelje, jer je neka para-religiska tvorevina, naštampala  nekakva rešenja, po kojima bi neki  srednjoškolci i oni koji nemaju redovnu ni srednju školu a gotovo svi bez i jednog dana radnog iskustva  sa djecom, trebali da predaju vjeronauku u školama. A samim tim, profesorima, sa po nekiliko godina radnog iskustva Aref ef. Durakoviću, Sabahudin ef. Gojaku, Biran ef. Čelebicu, Almir ef. Talovicu, Alen ef. Durakoviću kao i studentima završnih godina islamskih studija Samir ef. Tandiru i Admir ef. Gojaku biva onemogućeno da otpočnu sa radom u toj školskoj godini.

Napokon kad je svakom prekipjelo neko se smilovao da kaže direktorima škola, i to tek u decembru mjesecu, da kriterijume za obabir vjeroučitelja trebaju praviti na osnovu stepena obrazovanja i školske spreme vjeroučitelja, kao i kontinuiteta u radu. Ali i to, nazovi pravilo, ne poštuje se u svim školama. Konkretno u osnovnoj školi u Ivanju i u osnovnoj školi u Seljašnici. Cisto ilustracije radi, u osnovnoj školi u Seljašnici, kao vjeroučitelj radio je nekoliko godina prof. Almir Talović. U tom periodu nastavu islamske vjeronauke od prvog do sedmog razreda pohađalo je bas svako bošnjacko dijete. Od septembra mjeseca 2008 godine zamrzava se izvođenje islamske vjerske nastave, u decembru mjesecu kada je trebao početi sa radom, gotovo istovremeno, dolazi mu poziv za služenje vojnog roka. Pred odlazak na redovno služenje vojnog roka predlaže direktoru da iza sebe ostavi  fakultetski obrazovanog predavača koji ce nastaviti kontinuitet u radu koji je do tada postojao. Sto direktor odbija i prima predavača koji je promjenio nekoliko srednjih medresa da bi konačno neku i nekako završio i na tome i ostao.

Gotovo identična situacija biva i u osnovnoj školi u Ivanju, gdje je prof. Biran ef. Čelebić aktivno izvodio vjersku nastavu nekoliko godina. Gdje mu biva onemogućeno da nastavi sa radom. U istim školama, sve sto je rađeno godinama, polako se počinje topiti. Nekoliko čitavih odeljenja u školi u Ivanju nikako ne izvodi nastavu islamske vjeronauke, naravno zbog onog ,,stručnjaka '' sto bi primljen i u osnovnoj školi u Seljašnici.

Sve to, sto bi rekao nas narod, i neki hal, da i ove godine opet neko ne izrežira obustavljanje vjerske nastave. I pored svega tog poče po nekom svome, nikom poznatom, kriterijumu ili bolje reci hiru, određivati ko ce je podoban odnosno ko je sposoban da našoj djeci predaje vjersku nastavu. Naravno ne obazirući se ni najmanje na stručnost predavača, kao ni na kontiuitet u radu.  Pa tako možete vidjeti paradoksalne ali nažalost istinite činjenice, da neko pokušava  postavi čovjeka sa srednjom stručnom spremom  kao predavača u srednjoj školi, ili da aktivne dugogodišnje profesore studente magistarskih ili ti  master studija treba zamijeniti nekim polupismenim srednjoškolcem. Zaista je nezadovoljstvo među roditeljima i uopće među narodom veliko, pitajući se, dokle će da nam drugi kroje kapu po svojim mjerama.

 Islamska zajednica i Udruženje uleme u Prijepolju najoštrije osuđuju ove zločine prema islamskoj vjerskoj nastavi, i poručuju da ce upotrijebiti sva raspoloživa demokratska sredstva kako bi se jednom za svagda okončali spoljašnji remetilačko faktori na rad Islamske Zajednice.

Predsjednik udruženja uleme
prof. Almir ef. Talović