A+ A A-

Razgovori oko obavljanja dženaze Majklu Džeksonu

CNN je izvjestio kako se porodica Michaela Jacksona (Majkla Džeksona) sastaje sa imamom radi dogovora oko obavljanja dženaze-namaza Michaela Jacksona.

- Molim Allaha da se smiluje njegovoj duši i da podari njegovoj porodici malo privatnosti dok pripremaju čin dženaze. Tražim od muslimana da se suzdrže od izricanja svojih sudova i da se mole za njega i njegovu porodicu. Ne znam kad i gdje će se održati dženaza-namaz. Vjerujem da će mesdžid u koji dolazi Jermaine Jackson obaviti pripreme i dženazu, kazao je imam.

Saučešće porodici Michaela Jacksona

- Kao imam u zajednici šaljem iskrenu sućut porodici Jackson. Našeg brata u islamu Jermaine Jacksona, molim da prenese ostalim članovima porodice Jackson da se milioni muslimana mole za njih u trenutku ovog neočekivanog gubitka. Poslanik Muhammed a.s,  nakon smrti neke osobe govorio bi ove riječi iz Kur'ana:" Mi smo Allahovi i Allahu se vraćamo".

Rođen sam 1956. godine i odrastao sam s Jackson 5. Bio sam inspiriran muzikom, TV nastupima i TV serijama crtanog filma u kojem su Jackson 5. Ti i tvoja braća bili ste heroji i osvajali medalje za crnu djecu prije Cosby Showa. The Jacksons i Michael Jackson slomili su rasne barijere i stereotip o crncima kod bijelih Amerikanaca i u svijetu. Na porodičnim okupljanjima djeca bi plesala i stariji crni narod bi im davao novac, ako bi uspjeli napraviti Michael Jacksonov pokret. Porodica Jackson donijela je radost i nade u naš život i naše domove tokom vremena velikog stresa u Americi.

Prije nekoliko mjeseci svijet je dobio vjerodostojno izvješće da je Michael Jackson prihvatio islam. Allah vodi putem mira i zato smo Mu zahvalni. Izražavam žaljenje činjenicom da se toliko umjetnika obratilo vjeri, ali muslimanske zajednice i njihovo vodstvo nisu im uspjeli uzvratiti. Možda zid njihove slave može objasniti nešto od toga. Također to govori i nešto drugo, imami u Americi moraju raditi bolji posao prezentiranja Allahove ljubav.

Brate Jermaine, ne mislim da smo bili uz tebe, tvog brata i tvoju porodicu i za to mi je stvarno žao. Danas, 28. juna 2009. godine, nakon smrti vašeg brata, sam sebi kažem da ću doprijeti do više ljudi koji se bave umjetnošću i biti im duhovna podrška, bez fanfara, ne tražeći ništa zauzvrat, osim da njeguju svoju vjeru i molim ostale da učine isto. Muslimanski umjetnici poput Mustaqiim Sahira, Dawwud Wharnsbya, Yusufa Islama i milioni drugi u Velikoj Britaniji iznijeli su visoko mišljenje o vašoj duhovnosti...

Molimo Allaha da Vam olakša gubitak vašeg brata i neka ga Allah nagradi svojom milošću... Znamo da smrt može doći svakom u bilo koje vrijeme, nastavimo se pripremati prije nego Allah zatvori naše oči zadnji put.

Tvoj brat u Islamu, Imam Johari Abdul-Malik