A+ A A-

ODRŽANA SKUPŠTINA UNIJE BOSANSKIH DŽEMATA U AUSTRIJI

     U Gmundenu je u nedjelju, 18. novembra, održana Skupština Unije bosanskih džemata u Austriji, koja je ocijenjena vrlo konstruktivnom i važnom u stabiliziranju stanja u bosanskim džematima u Austriji.

     Osim radnog dijela, koji je donio zaključke od fundamentalnog značaja za budući rad Unije bosanskih džemata, prvi dio zasjedanja imao je sve odlike jednog uspješnog okruglog stola, na kojem su su razvile kvalitetne diskusije i rasprave.

     Pored predstavnika bosanskih džemata u Austriji, Skupštini su prisustvovali gosti iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini: Mirsad ef. Mahmutović, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, Hasan ef. Mujić, dugogodišnji glavni imam u dijaspori i aktuelni referent u Računovodstvu Rijaseta i Muhamed Halilović, skretar Ureda za bošnjačku dijasporu.

     Na Skupštini je zaključeno da se Statut Unije usaglasi sa normativnim aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i izabrani su predstavnici Unije, Senad ef. Velić, Enver ef. Ikić i Armin ef. Muftić, u budućoj Vjerskoprosvjetnoj komisiji u Austriji.

     Mirsad ef. Mahmutović, za naš portal je rad Skupštine Unije bosanskih džemata u Austriji ocijenio vrlo uspješnim, dodajući da je Skuština radila u vrlo korektnoj i demokratskoj atmosferi gdje se vrlo otvoreno diskutiralo o različitim stavovima i mišljenjima učesnika Skupštine.

     Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu posebno ističe činjenicu da su kvalitetne diskusija urodile zajedničkim rješenjima. Prema njegovim riječima, razgovori će se nastaviti i ovo je pravi put za rješavanje svih nesporazuma koji su opterećavali odnose bošnjačkih džemata u Austriji, jer je ova Skupština još jednom pokazala važnost međusobno dobre komunikacije i razgovora, kao načina preveniranja nesporazuma i podjela.

 

Slika1 (Small)
Učesnici Skupštine