A+ A A-

Sportsko-mektebsko takmičenje u Srebreniku

srebrenik-sport4U nedjelju, 7. aprila 2013. godine upriličena je sama završnica ovogodišnjeg sportskog mektebskog takmičenja. Svečani defile i postrojavanje ekipa počelo je u 08:00 sati u SRC Srebrenik, učenjem ašereta i zajedničkim učenjem tekbira. Nakon toga prisutne polaznike i njihove muallime u ime vjersko-prosvjetne službe Medžlisa poselamio je Refik-ef Hodžić, glavni imam Medžlisa Srebrenik, te nakon uvodnih riječi i pojašnjenja vezano za takmičenje, takmičarski dio mektebske lige proglasio otvorenim.

Takmičenje se odvijalo u kategoriji nogomet od 5 do 9 razreda. Sportsko mektebsko takmičenje u Srebreniku je postalo tradicionalno sportsko druženje oko 350 učenika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. Kao i ranijih godina, tako i ove mektebske godine, vjersko-prosvjetna služba Medžlisa Srebrenik je u okviru realizacije planova na polju mektebske nastave, pristupila organizaciji sportskog mektebskog takmičenja u kojem su se takmičili polaznici mektebske nastave.

Nakon odigranog prvog kruga ekipe koje su pobijedile plasirale su se u dalju fazu takmičenja. Po ovom sistemu takmičenja došli smo I do prvih polufinalnih parova.

Prvi polufinalni par je prisutnima priuštio veoma zanimljivu i neizvjesnu utakmicu, a sastale su se ekipe mekteba Babunovići i Potpeć. Nakon regularnog dijela utakmice rezultat je bio neriješen, te se pristupilo izvođenju penala. Na kraju je ekipa mekteba Potpeć bila uspješnija i pobijedila rezultatom 3:2, i tako izborila finale.

U drugoj polufinalnoj utakmici sastale su se ekipe mekteba Hrvati i Rapatnica. Ekipa Rapatnice bila je uspješnija i pobijedila rezultatom 2:0, čime su izborili finale.

Finalna utakmica ponudila je dosta dobrog fudbala. Nakon uzbudljive utakmice ekipa mekteba Potpeć ostala je prisebnija i slavila rezultatom 6:1 uz veliko oduševljenje navijača, polaznika mektebske nastave iz Potpeća.

Tako se mekteb Potpeć okitio titulom pobjednika sportskog mektebskog takmičenja u kategoriji mali nogomet od 5-9 razreda u ovoj godini na području Medžlisa, koju će nadamo se uspješno braniti sljedeće godine.

Nakon odigrane finalne utakmice poredak je bio sljedeći:

1. Mjesto ekipa džemata Potpeć

2. Mjesto ekipa džemata Rapatnica

3. Mjesto ekipa džemata Babunovići.

Bilo je lijepo posmatrati kako polaznici mekteba u horu zajednički uče tekbire i bratski se selame na početku i kraju svake utakmice, što je zasigurno pozitivan rezultat ovakvih susreta polaznika mektebske nastave, a s druge strane i najvrsniji znalci nogometne lopte mogli su uživati u fudbalskom umijeću polaznika mektebske nastave.

Nakon svih utakmica ponovo je izvršen svečani defile ekipa te podjela diploma i pehara najboljim koje je ispred Medžlisa uručio glavni imam Refik-ef Hodžić. Glavni imam je istakao da će se završnica i ostalih disciplina upriličiti nakon sprovedenih aktivnosti mektebskog takmičenja iz testa općeg znanja i kiraeta.

Regionalno takmičenje grupe C održano u Srebreniku

Regionalno mektebsko takmičenje Medžlisa grupe C: Srebrenik, Puračić, Čelić, Brčko i Teočak održano je u Srebreniku. Dan prije takmičenja ekipa Medžlisa Teočak je odustao od daljeg takmičenja. U nedjelju, 28. aprila 2013 godine upriličena je sama završnica ovogodišnjeg sportskog regionalnog mektebskog takmičenja. Svečani defile i postrojavanje ekipa počeo je u 10:00 sati u SRC Srebrenik, učenjem ašereta i zajedničkim učenjem tekbira. Nakon toga prisutne polaznike i njihove muallime u ime vjersko-prosvjetne službe Medžlisa poselamio je Refik-ef Hodžić, glavni imam Medžlisa Srebrenik, te nakon uvodnih riječi i pojašnjenja vezano za takmičenje, takmičarski dio mektebske lige proglasio otvorenim.

Takmičenje se odvijalo u kategoriji nogomet od 5 do 9 razreda, po sistemu svako sa svakim, bod sistem. Nakon realizovanih utakmica ekipa Brčkog je osvojila prvo mjesto sa maksimalno osvojenih 9 bodova. Drugo mjesto ekipa Medžlisa Puračić sa 6 osvojenih bodova, dok je treće mjesto pripalo ekipi Medžlisa Čelić sa osvojenim jednim bodom.

Polaznicima mektebske nastave želimo puno sportske sreće i uspjeha i da dostojno predstavljaju svoj Medžlis. Na kraju zahvaljujemo svim muallimima sa područja Medžlisa Srebrenik, kao i svim muallimima koji su učestovali na regionalnom takmičenju, koji su se potrudili sa svoje strane da i ovogodišnje sportsko mektebsko takmičenje i ovaj projekat hairli završimo. Molimo Allaha da nagradi imame i muallime i da podari svaki hajr muallimima i polaznicima mektebske nastave. Amin!

Damir-ef Babajić

  • srebrenik-sportsrebrenik-sport