A+ A A-

MIZ Sisak: Obilježavanje Hidžretske godine i promocija učača Kur'ana

Noć najljepših duhovnih poruka, osjećanja, ugodnog ozračja, noć Kur'ana, ilahija i kasida, sevdaha i kulturnog stvaralaštva, noć dječije radosti, srdačnih čestitki i druženja, tako bi se u kratkim crtama mogla opisati proslava-obilježavanje Nove hidžretske 1434. godine koje je upriličeno već četvrtu godinu u Sisku, u Domu kulture Kristalna Kocke Vedrtine kroz Koncert „Nek se srca otvore“.

sisak7

Medžlis islamske zajednice Sisak i ove je godine okupio sva bošnjačka tijela, asocijacije i udruge u suorganizatorstvu te brojnu publiku, djecu, omladinu koji su „otvorenog i razdraganog srca“ pratili i svojim ovacijama potvrdili da je koncert za Novu hidžretsku godinu ispunio njihova očekivanja te da je prepoznat kao najposjećenija godišnja manifestacija koja u sebi objedinjava sve ono što upotpunjuje vjerski i nacionalni identitet.

Bogatstvo našeg identiteta je na najbolji način iskazano kroz koncert za Novu hidžretsku godinu, bile su riječi koje su se mogle čuti neposredno nakon koncerta. Da je i ovogodišnji Hidžretski koncert dobio „visoke“ ocjene, potrudili su se izvođači programa koji je bio u znaku mladosti, bar po sastavu sudionika i izvođača programa. Bošnjački hor AZIZIJA iz Orašja, sa djecom koja su „tako zrela i posvećena“, kako reče ravnateljica jedne sisačke škole, nakon učenja ašereta od hafiza Aziza ef. Alilija, otvorila su koncert upečatljivim performansom udaranja u tarabuke ili numerom tarabuka. Sinhronizirani i dobro istančani zvukovi tarabuka dala su jedan poseban impuls „zagrijavanja“ publike za sadržaje koji su slijedili i činili dinamičnijom atmosferu poput Hidžre koja je imala svoj uvod, zaplet i rasplet.

Glavni imam Alem ef. Crnkić u ime domaćina, ispred glavnog organizatora i suorganizatora poselamio je i pozdravio cijenjene goste, djecu i mlade, poželio dobrodošlicu te odaslao nekoliko znakovitih poruka koje su se doimale značajnim u ovoj finalnoj, konačnoj fazi, iščekivanja, sabura pred dobivanja završnih dozvola za početak izgradnje sisačke džamije. U svom uvodnom govoru ponovio je da je sretan i ponosan što je na čelu Islamske zajednice koja zajedno s roditeljima, pomaže u misiji odgajanja naše djece i usađivanju u njih pozitivnih i univerzalnih vrijednosti, što smo kod naše djece izgradili osjećaj da budu ponosni i vole svoje, a poštuju drugačije. „Sretan sam i ponosan sam što sam na čelu Zajednice koja je najjača institucija muslimana i Bošnjaka na ovim prostorima, koja je punih 45 godina u službi zaštite i očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta te koja predstavlja najveću muslimansku obitelj sa 400 članova. Sretan sam i ponosan sam što sam na čelu Zajednice, Islamske zajednice koja je smogla hrabrosti, odgovornosti i zrelosti da pokrene najvažniji projekat u povijesti muslimana na ovim prostorima, projekat od čije realizacije ovisi identitet naše djece i generacija poslije nas, projekta koji se zove, ljepotica Siska, džamija i Islamski centar. Bit ću još sretniji i još ponosniji kada osjetim da svi zajedno želimo biti dio te najveće priče, dio naše zrelosti, odgovornosti, dio naše budućnosti“, kazao je Alem ef. Crnkić.

sisak5

Na kraju svoje prigodne besjede, pozvao je sve prisutne, njih preko 500 u dvorani da se sjete onih koje nesmijemo i nećemo nikad zaboraviti jer zahvaljujući njima, mi danas koračamo ponosno i dostojanstveno u našem gradu, a to su branitelji. Fatiha sa usana 500 ljudi u dvorani i minut šutnje od strane gostiju-predstavnika gradske i županijske vlasti, imalo je svoj pečat, ponos i dostojanstvo, poruku i vrijednost.

Udruženje mladih iz Brčkog u čijem sastavu je hor IHLAS, sastav mladića i djevojaka koji su svojim autentičnim izvođenjem ilahije „Za nju vrijedi umrijeti“ izazvali emocije mnogih, po prvi put prezentirali su se sisačkoj publici kroz odabrane ilahije s čijim slušanjem je porasla ljubav prema Poslaniku, prema vjeri, prema istini.

Dramska skupina Medžlisa Sisak pod ravnanjem Aseme Kurtović imala je zanimljiv repertoar; kolaž odabranih kur'anskih poruka, hadisa, mudrosti, izreka, njih 10-oro, svatko se izmjenjuje, poruka do poruke, da bi sve završili i ukrasili čestitkom za Novu hidžretsku godinu na nekoliko različitih jezika.

Kurra hafiz Aziz ef. Alili, koji je te večeri bio i u svojstvu izaslanika zagrebačkog muftije negdje u sredini programa pozvan je da se obrati i uputi Poruku-čestitku povodom Nove 1434. hidžretske godine u kojoj je objasnio šta je značila Hidžra za tadašnje muslimane, a šta znači nama danas. Pojašnjavajući terminološki i jezički pojam HIDŽRE, hafiz Alili istakao je da svi mi danas možemo biti muhadžiri ostavljajući ružne i loše navike, čineći „hidžru“ od njih.

I kad su možda neki pomislili da je kraj, to je bio početak kulturno-umjetničkog programa u kojem su publiku „obasjali“ Nurovci (BKUD „Nur“ iz Siska) svojim živopisnim i dinamičnim koreografijama, splet boja i sklada, igre i radosti.

sisak6

Mehmed Goražda se potrudio interpretacijom čuvene „Sa Gradačca Bijele Kule“ da dočara nekadašnji vakat, a u tome je bio podjednako uspješan mladi Elvir Jaskić iz Siska koji se prvi put prezentirao svojom izvedbom sevdalinki.

I kako to biva, šećer na kraju, zaista je i bilo slatko; paketići, simbol dječije radosti čemu je prethodilo njihovo nestrpljenje, a organizatoru na kraju i čuđenje da je bilo malo 170 slatkih paketića.

Neka je sretna, hajirli i berićetna 1434. hidžretska godina!

 

U MIZ Sisak promovirani novi učači Kur'ana i prva generacija svršenika tečaja islama

Hidžretska 1433. godina u Medžlisu IZ-e Sisak zaokružena je i ispraćena na najljepši način - u znaku časnog Kur'ana i znanja. U subotu, 10. studenog 2012. u prisustvu brojnih džematlija u sisačkom mesdžidu održana je svečanost promocije novih učača Kur'ana (odraslih) i prve generacije svršenika tečaja islama.

sisak1

Novi učači Kur'ana, njih 4-oro sisačkim džematlijama su svoje znanje odlučili prezentirati tako što su svi zajedno proučili „srce Kur'ana“ odnosno suru Ja-sin. Po riječima glavnog imama koji je ujedno bio i u svojstvu moderatora svečanosti, učači su učenjem ove sure odaslali jednu simboličnu poruku, a to je da je najbolje i najvrijednije da svako svojim merhumima prouči i pokloni učenje Kur'ana tj.sure Ja-sin. Da bi se to postiglo potrebno je pronaći u sebi volje, elana, zatim pomiješati sa trudom i strpljenjem, a kad se svemu tome doda kvalitetan pristup, strpljenje i energija muallima, rezultati su neizostavni, istakao je Alem ef. Crnkić u svojoj prigodnoj poruci prisutnim džematlijama i učačima čime je iskoristio ovu prigodu da uputi poziv svim zainteresiranima da upišu tečaj kur'anskog pisma što je najbolja investicija za ovosvjetsku sreću i uspjeh i ahiretski status.

Prigodnim riječima obratio se imam u penziji Fuad ef. Karaga koji je nakon čestitke muallimi Ilvani i novim učačima Kur'ana kazao kako je zaista uživao u učenju Ja-sina od strane učača i da mu je srce radosno što svjedoči ovom trenutku. Obratio se učačima rekavši kako će najveću zahvalu svojoj muallimi pokazati tako što će Kur'an prihvatiti za najboljeg prijatelja i suputnika u životu učeći i proučavajući ga redovno, svaki dan, ajet ili stranicu.

Uz svečanost promocije novih učača Kur'ana promovirano je 7-oro odraslih svršenika tečaja islama koji su u ciklusu od 40 sati educirani kroz tri oblasti: imanski, islamski šarti i ahlak. Po riječima voditelja tečaja, Alema ef. Crnkića, ponosan je na prvu generaciju svršenika ovog tečaja koji se može nazvati „imanskim tečajem“ jer je tečaj postigao svoj cilj i svrhu, a to je da su polaznici tečaja okusili „slast sedžde“ i ljepotu življenja islama. Polaznici tečaja islama imali su završno pismeno testiranje od 32 pitanja koje su uspješno položili, a o njihovom pokazanom znanju govorio je predsjednik Komisije Fuad ef. Karaga koji je pregledao i ocijenio njihove završne radove.

sisak2

Kao šlagvort bilo je obraćanje izaslanika muftije zagrebačkog mr. sc. Mirze ef. Mešića koji je svojim nadahnutim porukama kroz prizmu tumačenja određenih kur'anskih ajeta približio vrijednost učenja Kur'ana i života u skladu sa kur'anskim porukama. Podijelio je svoju radost i zadovoljstvo onim što je čuo i vidio te istakao sisački Medžlis kao primjer uspješnog Medžlisa u aktivnostima i radu. Sastavnio dio svečanosti bilo je i izvlačenje pitanja od strane učača Kur'ana, a koja su se ticala poznavanja islamskih propisa odnosno praktičnih islamskih tema poput prispijevanja u džemat, namaz musafira itd. Nakon toga uslijedio je svečani dio, a to je dodjela svjedočanstava ili šedetnama o uspješno položenom tečaju kur'anskog pisma odnosno tečaja islama koje je novim učačima Kur'ana i svršenicima tečaja islama uz asistenciju muallime Ilvane uručio Alem ef. Crnkić.

sisak4

Druženje se nastavilo uz prigodan domjenak i čašćenje „slavljenika“, a čuo se i jedan dobar prijedlog ili ideja, a to je da se druženje nastavi sa Kur'anom u obliku halke Kur'ana kroz džem'at jednom ili dvaput mjesečno. I za kraj, šećer na kraju, imena-novi učači Kur'ana:

Zrinka Hafizović, Sabina Hafizović, Vildana Semić-Isaković i Enes Hajdarević. Svršenici tečaja kur'anskog pisma: Mirsad Oraščanin, Edin Safić, Zijad Oraščanin, Mujo Vilić, Refika Omerćehajić, Fatima Haskić i Merima Dedić.

(www.medzlis-sisak.net)