A+ A A-

Rješavanje problema Islamske zajednice, vjeronauke i BNV-a uslov Srbiji za EU

eu-srbijaU izvještaju Evropske komisije u Briselu iz 10.10.2012. o napretku Srbije koje je upućeno Evropskom parlamentu, Srbiji se među ostalim uslovima za ulazak u Evropsku uniju stavljaju i rješavanje pitanja Islamske zajednice, islamske vjeronauke i pitanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Od Srbije se traži da riješi pitanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da obezbijedi uslove za njegov nesmetani rad.

- Republički Savjet za nacionalne manjine i dalje je neaktivan. Savjet bošnjačke nacionalne manjine još uvijek nije formalno konstituisan. Preporuke  srpskih nezavisnih tijela u pogledu poboljšanja izbornog okvira za savjete nacionalnih manjina još uvijek nisu primijenjene. Zakoni postoje, ali sprovođenje u praksi je i dalje neujednačeno na teritoriji cijele Srbije, kaže se u Izvještaju.

Izvještaj Evropske komisije dotakao se i pitanja islamske vjeronauke i vjeroučitelja. Naime, od Srbije se traži da riješi pitanje vjeroučitelja i vjeronauke:

- U Godišnjem izvještaju zaštitnika građana za 2011. godinu naglašeni su neriješeni problemi u reguliranju vjeronauke i statusom nastavnika vjeronauke, a posebno u vezi sa islamskom vjeroispoviješću, navodi se između ostalog u izvještaju Evropske komisije.

U ovom izvještaju bilo je riječi i o pitanju neravnopravne zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama, pitanju nepriznavanja Bosanskog jezika kao i o pitanju rješavanja problema Islamske zajednice:

- Bošnjačka zajednica i dalje nije dovoljno zastupljena u lokalnoj samoupravi, sudstvu i policiji. Preporuka Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti lokalnoj samoupravi iz 2011. godine o obezbjeđivanju bošnjačkog jezika i latiničnog pisma nije sprovedena. Ombudsman je također uputio preporuke u aprilu 2012. godine o obezbjeđivanju adekvatne upotrebe bošnjačkog jezika u četiri opštine. Za otvoreno pitanje izvora Savjeta bošnjačke nacionalne manjine nije pronađeno rješenje, niti je riješeno pitanje dvije sukobljene Islamske zajednice, stoji između ostalog u izvještaju Evropske komisije.

(SandzakPRESS.net)