A+ A A-

Kamp za mujezine oduševio i treću generaciju

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar ove sedmice u internatu Karađoz-begove medrese odvija se zanimljiv vjersko-edukativni program. Već treću godinu zaredom Medžlis Islamske zajednice okuplja mlade polaznike mekteba i educira ih o značaja časne uloge mujezina u općem islamskom kontekstu.

sk-mujez-most-06-2012-1

Ova jednosedmična edukativna radionica pod nazivom „Kamp za mujezine“ sadrži i niz zabavnih sadržaja, od sportskih druženja preko obilaska grada do zanimljivih edukativno zabavnih radionica, a budući mujezini u internatu Medrese na raspolaganju imaju i kompjutere s priključenim internetom. Ovogodišnji Kamp za mujezine, koji će trajati do 24.06.1012.g., službeno su u ponedjeljak 18.06.2012. otvorili mostarski muftija h Seid ef. Smajkić i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović. 

„Ove godine se na poziv Medžlisa Islamske zajednice Mostar odazvalo se 29 učenika. Po prvi put imamo učenike iz Medžlisa Islamske zajednice Stolac i Medžlisa IZ Prozor“, ističe Amir ef. Delić voditelj kampa. Prema njegovim riječima znanje koje imaju učenici je na zavidnom nivou, sa velikim potencijalima i kapacitetima, te im treba omogućiti prostor i mjesto da još bolje uvježbaju glasove tokom mujezinluka.  Amir ef. Delić nam kaže kako su ovi učenici već posjetili nekoliko džamija a da će u narednim danima posjetiti i ostale mostarske džamije.

U dosadašnjem radu su uvježbali sve ono što mujezini uče na sabah i podne namazu. „Izražavam zadovoljstvo da su polaznici vrlo ozbiljno pristupili ovom kampu. Do sada bilježimo lijepu atmosferu i vrlo visok stepen njihovog zadovoljstva. Ja provodim preko dvanaest radnih sati a oni su svih 24 sata pod stalnom pažnjom naših imama“, ističe Amir ef. Učenici su podijeljeni u dva razreda s kojima u isto vrijeme rade različiti predavači. Na završetku ovogodišnjeg kampa mladi mujezini će posjetiti Medžlis Islamske zajednice Ljubuški i vodopad Kravice.

U kratkom razgovoru sa mladim mujezinima osjetili smo vrlo visok stepem njihove znatiželje i visoka očekivanja.  Ilham Marić iz Osnovne Škole Podeležje kaže nam da se prijavio na ovaj kamp jer želi upisati Medresu i jednog dana postati hodža. Oduševljen je atmosferom koja vlada u kampu jer su mu svi polaznici već prvi dan postali prijatelji. I Samir Zekić iz Osnovne škole Vrapčići ima nijet upisati medresu, pa koristi svaku priliku da se što bolje pripremi za prijemni ispit. „Mene je pozvao efendija i odmah su mi roditelji, bez puno premišljanja dopustili da se prijavim u ovaj kamp“, britko i samouvjereno nam kaže Samir.   Muhamed Sidran i  Nedžad Mujakić iz Stoca koriste priliku da upoznaju svoje vršnjake. „Kad smo bili u mejtefu efendija nam je pričao o ovom kampu i izabrao mene i Nedžada da idemo i to je to“, s ponosom da je odabran kaže nam Muhamed. Bilal Bašić iz mostarskog džemata Luka ne krije oduševljene da će čitavu sedmicu provesti sa svojim vršnjacima. „Ovdje mi je ljepše već da sam kod kuće. Ovdje imam prijatelje, malo učimo, malo se igramo, stičemo vrijedne osobine, a kod kuće bi gledali televiziju, bili na ulici na kojima nemamo puno prostora. Babo mi je rekao da obavezno dođem na ovaj kamp“, priča nam Bilal.

A da zaista 29 mladih mujezina uživaju u radu ove Medžlisove radionice uvjerili smo se dok je Madžid Brajević i pred nama uvježbavao ezan. Visoki tonovi, puni dostojanstva i ponosa ne samo da su ispunili Madžidovu dušu već i pokrenuli čistu , nepatvorenu, angažirajuću vjerničku emociju svih prisutnih.

Hasan Eminović

 

0415 – 0430                   sabah namaz

0900  – 0910                  buđenje i obavljanje lične higijene

0915 – 0945                   doručak

1015 – 1200                   nastava (2 nastavna časa) sa pauzom između od 15 min.

1200 – 1300                   pripreme za podne namaz

1300 – 1320                   podne namaz (džamija Bosanski mudžahidi)

1430 – 1500                   predavanje

1515 – 1545                   ručak

1545 – 1645                   odmor i eventualna posjeta roditelja

1658 – 1725                   ikindija namaz (Internat medrese)

1730 – 1930                   slobodne sportsko-rekreativne aktivnosti i eventualna posjeta roditelja

1930 – 2000                   večera

2000 – 2040                   odlazak na akšam namaz (posjeta neko gradskoj džamiji)

2041 – 2100                   akšam namaza

2120– 2230                   slobodno vrijeme

2249– 2305                     jacija namaz (Internat medrese)

2315                                 povečerje