A+ A A-

Nova hidžretska godina svečano obilježena u džemat Kikači kod Kalesije

Hidžra označava preseljenje muslimana iz Mekke u Medinu. To je događaj od kojeg je počelo računanje vremena po islamskom, lunarnom kalendaru.

Dolaskom akšama nastupila je nova Hidžretska godina.  Povodom nastupanja nove 1433. godine po Hidžri, 25. novembra je poslije Akšam namaza u džematu Kikači, Medžlis Kalesija, održan svečani program povodom nove muslimanske godine.

nhg-kikaci-kalesija-2011-1

Jedan dio programa je propraćen učenjem mevluda, ilahija i kasida koje su izvele polaznice mektebske nastave. Nakon završetka ovog dijela programa uslijedilo je ono čemu se svako dijete raduje, dodjela novogodišnjih hidžretskih paketića.

Svako dijete koje je bilo u džamiji dobilo je paketić, njih oko 120.

Novac su prikupile džematlije džemata Kikači, njih 85 svojim novčanim darivanjem za nabavku paketića darovali su i osmijehe na licima djece.

Nakon dodjele paketića i klanjanja jacije namaza uslijedio je  više minutni vatromet koji je svojom prelijepom bojom i jačinom obasjavao nebo iznad džamije. Prisutne džematlije mogle su uživati u ovom prozoru.

Nakon vatrometa na sportskom poligonu nastupilo je narodno veselje uz pratnju narodnih kola.

I na kraju ovdje vrijedi pohvaliti Džematski odbor džemata Kikači na čelu sa imamom Muamerom ef.Fazlićem koji već nekoliko zadnjih godina svečano "na najljepši način"obilježava doček Hidžretske godine. Nadamo se da će i sljedeći biti još ljepši.

Ovom prilikom svim muslimanima kako u Bosni i Hercegovini tako i diljem svijeta čestitam Mubarek Novu 1433. hidžretsku godinu.

Safet Sakić

  • 0101