A+ A A-

Australija: Sjećanje na Srebrenicu u džematu "Deer Park"

U ponedjeljak, 11.07.2011. godine, poslije jacije-namaza u Islamskom Centru džemata „Deer Park" održano je tradicionalno sjećanje na sve Šehide Srebrenice i Bosne i Hercegovine. Ove godine je obilježena 16 godišnjica od stravičnog stradanja preko 10 000 žrtava genocida u Srebrenici koje je počinio Srpski agresor nad nevinim, golorukim  narodom samo zato što su bili muslimani-Bošnjaci. Ovaj najteži zločin u novijoj povijesti desio se pred očima cijelog svijeta i to u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.  Zato  je ova manifestacija koja se tradicionalno održava u našem džematu, naš stalni podsjetnik na naše najbolje sinove - Šehide, ali i da se prenese istina o zločinima koji su zadesili naš narod i da se zna da postoje oni koji su u stanju da ubiju drugog čovjeka ili dijete samo zato što ne nosi ime kao on što ga ima. I što je najgore takvi zločinci još uvijek ne priznaju krivicu niti imaju grižnju savjest za svoja zlodjela.

australija-srebrenica-juli-2011-3

Samom programu je prisustvovao veliki broj naših džematlija i džematlijki, braće i sestara, kao i veliki broj porodica naših Šehida i živih svjedoka koji su uspjeli da se spase ove golgote. Svi prisutni su pažljivo pratili vjerski dio programa koji je izveo hor našeg  džemata i izlaganje imama Muhamed ef. koji je u svom govoru naglasio vrijednost koju imaju Šehidi kod Allaha dž.š. ali i potrebu naših prisjećanja da se ne zaboravi sve ono kroz šta je prošao naš narod. Jer zaborav vodi u ponavljanje onog što se već desilo. Poslije dove Šehidima, nastavljeno je druženje svih prisutnih u restoranu džamije uz kahvu i kolač u organizaciji  Udruženja Podrinje-Srebrenica na čemu im se posebno zahvaljujemo. Pogledali smo direktan prijenos dženaze i ukopa 613 Šehida iz Potočara.

australija-srebrenica-juli-2011-2

Važno je napomenuti da je u organizaciji Džematskog Odbora Džemata "Deer Park" organizovan odlazak džematlija u Kanberu gdje je u Ambasadi BiH u Australiji pod pokroviteljstvom Uvaženog Ambasadora naše zemlje NJ.E. dr Damira Arnauta organizovan komemorativni skup u povodu 16. godišnjice sjećanja na sve žrtve Srebreničkog genocida. Iz našeg džemata ovom skupu je prisustvovalo oko 30 džematlija i džematlijki kojima nije bilo teško da se autobusom upute na ovaj put od preko 700km koliko je put između Melbourna i Kanbere, jer je cilj bio sjećanje na naše Šehide.

Također, sjećanje na Šehide Srebrenice i BiH obilježeno je i u džematu Geelong u petak 15.07/2011 poslije jacije namaza na kome su prisustvovale džematlije i džematlijke iz Geelonga i Deer Parka,a poslije programa i dove Šehidima. Svi prisutni su počašćeni večerom i kolačima koje su pripremili vrijedne džematlije iz Geelonga. Neka ih Allah dž.š. nagradi svojom nagradom.

australija-srebrenica-juli-2011-1

Molimo Allaha dž.š. da podari našim Šehidima Džennet, porodicama Šehida sabura i da se više nikada i nikome ne ponovi genocid. Amin!

Muhamed ef. Đidić