edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Otvoreno pismo Vakufske direkcije nadležnim institucijama

ZNAKIZ1Sarajevo, 12. avgust  2010. (MINA) - Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je uputila  svim nadležnim institucijama otvoreno pismo kojim se želi ukazati na iznimno štetnu provedbu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo donesenog 2008. godine od strane Parlamenta FBiH kojim se legalizira i okončava otimačina vakufske imovine započeta u prethodnim društveno-političkim sistemima.

   U pismu se dalje kaže:

-Naime, pomenuti Zakon dozvolio je nosiocima stanarskih prava mogućnost otkupa nacionaliziranih stanova, čime je vakufska imovina prešla u privatno vlasništvo i time direktno ugrožen opstanak ovog jednog od najvažnijih pravnih instituta na temelju kojeg počivaju mnogi gradovi u Bosni i Hercegovinivi, uključujući i Sarajevo.

Zbog iznimno štetnih posljedica koje proizvodi ovaj Zakon na izvorne vlasnike, Federacija se istim Zakonom obavezala na dodjelu zamjenskih stanova izvornim vlasnicima (član 3, 5 i 6 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo). Bez obzira na ove odredbe Federacija BiH do danas nije učinila ni jedan ozbiljniji korak na realizaciji preuzetih obaveza.

Ovakvim zakonskim rješenjima legalizirano je otuđivanje 429 vakufskih stanova, o čemu je Vakufska direkcija, u suradnji sa medžlisima Islamske zajednice, Vladi Federacija BiH dostavila detaljnu dokumentaciju.

Jedan od svježijih primjera štetnosti pomenutog Zakona po vakufsku imovinu u Bosni i Hercegovini je i oglas za prodaju objekta objavljen 03.08.2010. godine u listu „Dnevni avaz".

 oglas-dnevni-avaz

U oglasu se prodaje objekat na Kovačima, ul. Jekovac br. 2, Općina Stari grad Sarajevo. Radi se o vakufskoj kući u izvornom vlasništvu Vakufa Kučuk Ćatib Muhjidin džamije, koju je prethodni sistem rješenjem Komisije za nacionalizaciju od 10.11.1960.godine nacionalizirao, te uknjižio kao društvenu svojinu sa pravom raspolaganja u korist Narodnog odbora opštine Centar Sarajevo. Potom je pomenuti Zakon iz 2008. godine omogućio otkup ove kuće za beznačajna sredstva, te je ista sada na prodaju za 600.000,00 KM!?

Ovaj primjer jasno ukazuje na nepravdu koja se čini konstantno vakufskoj imovini i samim vakifima, koji su uvakufljivanjem svojih imetaka, stečenih cjeloživotnim trudom i zalaganjem, ostavljali u svrhu opće a ne pojedinačne dobrobiti. Ovaj zakon, nažalost, legalizirao je nepravdu nanesenu u proteklom društvenom sistemu, te omogućio bogaćenje pojedinaca na imovini koja im izvorno ne pripada.

Vakufka direkcija stoga apelira na sve nadležne institucije da se adekvatnim zakonskim rješenjem i provedbom pravednog zakona zaustavi višedecenijska otimačina vakufske imovine u Bosni i Hercegovini.

Svi građani, također, moraju biti svjesni da vakufska imovina može služiti samo svrsi za koju je uvakufljena, te svako njeno raspolaganje suprotno tim odredbama ne može uroditi plodom, navodi se u otvorenom pismu Vakufske direkcije.