edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

U PRISUSTVU VELIKOG BROJA PREDSTAVNIKA DŽEMATA I GOSTIJU IZABRANO RUKOVODSTVO ISLAMSKE ZAJEDNICE

     Sarajevo, 28. mart 2007. (MINA) - Jučer je u Novom Pazaru održan Objediniteljski Sabor Islamske zajednice u Srbiji kojem su prisustvovali predstavnici svih džemata sa područja Srbije, osim predstavnika džemata Bajrakli džamije iz Beograda.

     Na Saboru je donijet Ustav jedinstvene Islamske zajednice, donijeta je Odluka o primjeni ustava u toku jednogodišnjeg objediniteljskog perioda, izabrani su članovi Sabora, predsjednik Sabora i dva potpredsjednika. Za Predsjednika Islamske zajednice u Srbiji u istom (jednogodišnjem) periodu izrabran je dosadašnji predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka Muamer ef. Zukorlić.

     Zasjedanju su prisustvovali i reisul-ulema IZ-e u BiH Mustafa ef. Cerić, reisul-ulema IZ-e u Makedoniji Sulejman ef. Režepi, reis Mešihata IZ-e u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, predstavnici Islamske zajednice sa Kosova, generalni predsjednik Milji goruša u Evropi, Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore i brojni drugi gosti.

     Svečanom dijelu Objediniteljskog sabora prisustvovalo je više hiljada građana, a plato ispred Medrese bio je tijesan da prihvati sve pridošle.

     Obraćajući se prisutnima reisul-ulema dr. Mustafa Cerić rekao je da je ovo istorijski dan za muslimane ne samo u Srbiji nego i šire.

     "Ovaj današnji dan zaista jeste o jednom čovjeku i jednom narodu, i o jednom našem uzdizanju nakon dugog vremena. Muamer Zukorlić jeste čovjek o kojem će se pričati i o kojem će se pisati, i kojeg će povijest zapisati. Ali i vi ste sa njim tu...

    Muftija ima šta da pokaže i sve što je rekao, tako je i bilo. Bez čovjeka ništa u ljudskoj povjesti ne može nastati, uz Božiju pomoć. Ali u povijesti ništa ne može ni trajno biti bez institucije. Sve što čovjek napravi mora se uheftati, ako se ne stavi u instutuciju to ne može da traje» - rekao je, između ostalog, Mustafa ef. Cerić, čestitajući prisutnima objedinjavanje Islamske zajednice u jednistvenu instituciju, Islamsku zajednicu u Srbiji.

     Islamska zajednica u Srbiji svoj legitimitet dobiva menšurom od hilafeta preko bosanskog Reisul-uleme.

reis (Small)

 

reis1 (Small)

 

reis3 (Small)

sabor (Small)