Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću Rijaseta

U povodu objavljene informacije o potvrđivanju optužnice protiv Mehmeda Butkovića, imama iz Živinica, od strane Općinskog suda u Živinicama, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje saopćenje za javnost.

Neovisno od aktivnosti nadležnih državnih organa, Disciplinska komisija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u sastavu Husein ef. Kavazović predsjednik, mr. Mustafa Hasani član i mr. Hamid Indžić član, pokrenula je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti Mehmeda Butkovića. Nakon prikupljanja dostupnih relevantnih činjenica, održana su dva pretresa, 07. 05. 2009. i 19. 05. 2009. godine, oba u Tuzli.

Disciplinska komisija je na pretresu izvela sve raspoložive dokaze i činjenice i saslušala izjave svjedoka. Iako su uredno pozvani na oba pretresa S. H. i E. H., kao podnosioci prijave, nisu se odazvali pretresu niti su svoj izostanak opravdali.

Zbog nemogućnosti saslušanja podnosioca prijave, te nedostatka dovoljno dokaza za potkrepu navoda iz prijave i obzirom da joj nisu poznati dokazi čije bi izvođenje predložila, a koji bi u ovom predmetu doprinijeli utvrđivanju činjeničnog stanja, Disciplinska komsija Rijaseta nije mogla izreći disciplinsku mjeru kako je to predviđeno Pravilnikom o radu imama.