edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

REIS PRIMIO MINISTRA VANJSKIH POSLOVA INDONEZIJE

     Sarajevo, 16. mart 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Indonezije Hasana Wirajuda.

     Ministar vanjskih poslova Indonezije je informirao reisu-l-ulemu o nastojanju Indonezije da početkom aprila u Džakarti  organizira konferenciju međumuslimanskog pomirenja. Na konferenciji je predviđeno da prisustvuju najpozvaniji islamski autoriteti posebno iz Iraka, Afganistana, Saudijske Arabije i Irana. Ministar vanjskih poslova Indonezije je izrazio želju da i reisu-l-ulema prisustvuje ovoj konferenciji. Reisu-l-ulema je zahvalio na pozivu i zaželio uspjeh konferenciji.

     Ovo je vrijeme kada svi muslimani u svijetu moraju se suzdržati od međusobnog udaljavanja i raditi na unutarnjoj toleranciji i pomirenju koje će doprinijeti miru i sigurnosti u cijelome svijetu istaknuto je između ostalog u razgovoru.

Ministar vanjskih poslova Indonezije Hasan Virajuda, 16.03.07. a (Custom)

     Reisu-l-ulema se ministru Indonezije posebno zahvalio na pomoći koju je Indonezija pružala BiH, naglasivši da je  je indonežanska Istiklal džamija u Sarajevu jedna od najljepših u BiH.

     Inače razgovor reisu-l-uleme sa ministrom vanjskih poslova Indonezije protekao je u vrlo srdačnoj atmosferi  s obzirom i na to da je reisu-l-ulema radeći kao profesor na Islamskom fakultetu u Kuala Lumpuru (Malezija) imao priliku  da se sretne i upozna s mnogim intelektualcima iz Indonezije na šta je  podsjetio u razgoru.

     Ministar vanjskih poslova Indonezije danas je klanjao džumu namaz u Istiklal džamiji u Sarajevu.