Promo banner

A+ A A-

Sastanak s predstavnicima bošnjačkih džemata iz Austrije

Sarajevo, 31. decembar 2008. - U prostorijama Ureda za bošnjačku dijasporu u Sarajevu održan je sastatnak sa predstavnicima bošnjačkih džemata iz Austrije. Grupu od 13 aktivista Islamske zajednice predvođeni imamima: Senad ef. Velić, Ibrahim ef. Jakubović i Sakib ef. Zekan primili su Mirsad ef. Mahmutović, šef Ureda, Hasan ef. Mujić službenik u Rijasetu IZ i sekretar Ureda Muaz ef. Redžić.

Tema razgovora bila je aktuelna situacija među bošnjačkim džematima u Austriji i pokušaj jednog broja ljudi da odvoji Bošnjake u Austriji od svoje matice Islamske zajednice u BiH. To se posebno pokazalo izborom za predsjednika Dachverbanda Irfana Buzara za koga je reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa ef. Cerić obavijestio odgovorne ljude u IZ Austrije da on po svojoj kvalifikaciji ne može predstavljati Bošnjake u vjerskom pogledu.

Prisutni su iskazali punu podršku nastojanju Rijaseta IZ u BiH, a posebno reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića da se ostvari istinsko jedinstvo među bošnjačkim džematima koji djeluju u Austriji. Po riječima Senada ef. Velića osamnaest bošnjačkih džemata je u pismenoj formi izrazilo svoju lojalnost matičnoj Islamskoj zajednici u BiH, podržavajući sve aktivnosti koje se vode u njenim okvirima. Mirsad ef. Mahmutović je poselamio prisutne i prenio im stav Rijaseta IZ u BiH.