A+ A A-

Delegacija iz Minhena kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 8. januar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio brojnu delegaciju iz Minhena koju je predvodio gradonačelnik ovog grada gosp. Hep Monatzeder. U delegaciji su bili i predstavnici inicijative «Centar za Islam u Evropi - Minhen», više poslanika iz različitih stranaka u Parlamentu Bavarske, pet članova općinskog vijeća Grada Minhena, predstavnici Katoličke i Evangelističke crkve, zatim ministarstava kulture, obrazovanja, istraživanja i umjetnosti, za rad, socijalna pitanja, porodice i žena, Fondacije Eugen - Biser, Muslimanskog vijeća Minhena i predstavnici drugih institucija.

U delegaciji je bio i imam Benjamin ef. Idriz koji je inicijator formiranja «Centra za islam u Evropi - Minhen (ZIEM)» u kojem bi između ostalog bilo i sjedište akademskog teološkog obrazovanja imama, džamija i muzej za islamsku umjetnost kulturu i civilizaciju u Evropi.

Prilikom susreta s reisu-l-ulemom dr. Cerićem gradonačelnika Minhena gosp. Hepa Monatzedera i članove delegacije najviše je zanimalo funkcionisanje suživota pripadnika različitih religija u BiH, odnosi između državnih organa i religijskih zajednica, struktura i rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i obrazovanje imama u Bosni i Hercegovini, o čemu ih je i svom izlaganju reisu-l-ulema detaljno upoznao.

Na kraju razgovora gradonačelnik Monatzeder se zahvalio reisu-l-ulemi na gostoprimstvu i veoma zanimljivim i dragocjenim iskustvima koja su saznali.

Gradonačelnik Minhena i reisu-l-ulema