A+ A A-

BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME

careva dzamia011     Sarajevo 11. oktobar 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas bajramsku čestitku.

      U čestitki reisu-l-ulema kaže:           

Draga braćo i sestre,

     Sutra je prvi ševval 1428. god., odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama na dan 12. oktobra, 2007. god. po Miladu. Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

 

* Učili smo se samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjaća tjelesne strasti.

* Učili smo se samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.

* Učili smo se poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći.

* Zato je danas sretan onaj koji može stati pred Gospodara nebesa i Zemlje sa svojim postom, svojim ibadetom, svojom  čistom dušom i svojom iskrenom vjerom u mir i dobro.

* Zato je danas sretan onaj koji može reći da mu je duša na mjestu.

* Zato je sretan danas onaj koji je pouzdan u sebe i svoju obitelj na putu dobra.

* Zato je danas sretan onaj koji voli svoga brata.

* I zato je radostan onaj kojemu je sutra Bajram zato što je pobijedio sebe u borbi za pravo onoga kojem treba izdvojiti zekat i sadekatu-l-fitr.

* Sa tim mislima, svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

* S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu s riječima:

Bajram šerif mubarek olsun!