edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Saopćenje: Fra Markovićeve sporne kvalifikacije

znak-iz-izdSarajevo, 4. juni 2012.(MINA) - Fra Ivo Marković na portalu www.tacno.net objavio je 03. 06. 2012. g. tekst o reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafi Ceriću pod naslovom “Reisu-l-ulema Inkvizitor“. S obzirom da tekst sadrži sporne kvalifikacije i diskutabilan pristup, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Umjesto dostojanstvene i argumentirane polemike o, njemu, spornim stavovima reisu-l-uleme, fra Ivo Marković posegnuo je za uvredljivim kvalifikacijama. Želimo vjerovati da fra Ivo Marković ovaj tekst nije pisao kao nosilac vjerskog autoriteta u Katoličkoj crkvi niti odražava dominantne stavove i raspoloženje Crkve, međutim iznenađujući je način i poruka koja se u javnost šalje o vrhovnom vjerskom autoritetu muslimana i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nastoji iznuditi željena reakcija javnosti. Očito autor Marković računa na manipulativne mogućnosti i dosadašnje uspjehe u okretanju jednog dijela javnosti i medija protiv reisu-l-uleme i pozadinsko dirigiranje procesima kompromitacije reisu-l-uleme Cerića.   

Jedna arapska poslovica kaže da u svakom zlu ima dobra, pa tako i u zlu kojeg, ničim izazvan, širi fra Ivo Marković, jer nam otkriva pozadinu i stvarne aktere inkvizicije na Filozofskom fakultetu. Iako reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić nije spomenuo ni jedno ime u svojoj hutbi u Carevoj džamiji, fra Ivo Marković nam otkriva da su Ivo Komšić i Dubravko Lovrenović glavni organizatori inkvizicije protiv Fatmira Alispahića, jer Marković u svom tekstu ne spominje imena drugih profesora, profesora Bošnjaka. Ili je samo zabrinut za profesore Hrvate? To što je fra Ivo Marković uzeo sebi za pravo da javno iskazuje netrpeljivost i mržnju prema reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću neka bude njegovo pravo i sloboda, i bolje je da to čini javno nego tajno, ali je nedopustivo da tu svoju netrpeljivost i zlu volju zaogrće odorom zaštite ljudskih prava. Dakako, to što fra Ivo Marković ima slobodu kazati da je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić „pijanica opijen vlastitom ohološću“ moglo bi nekima biti pokazatelj visokorazvijenog i slobodnog demokratskog društva, međutim nema niko pravo, kada vrijeđa najvišeg predstavnika muslimana, pozivati se na mir i ljubav.

Također, fra Ivo Marković može podržavati stav da se Fatmiru Alispahiću zabrani akademsko obrazovanje zato što ga je neko, bez dokaza, nazvao rasistom i što Alispahićevu slobodu mišljenja smatra opasnošću, ali nema pravo širiti klevetu, dezinformacije o ljudima i opravdavati principe inkvizicije naspram slobode, mržnje naspram ljubavi i tolerancije.

Štaviše, fra Ivo Marković ima pravo da živi u uvjerenju da je zabrana na slobodu mišljenja i govora na Filozofskom fakultetu opravdana, ali nema pravo držati moralne lekcije Đordanu Brunu i Galileo Galileju. Isto tako, fra Ivo Marković može, koristeći slobodu, širiti ozračje netrpeljivosti i omalovažavanja reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića kako god hoće, kao što to čine njegovi istomišljenici svih ovih godina preko raznih organizacija, okruglih stolova i medija, ali nema pravo pripisivati reisu-l-ulemi inkviziciju, jer to nije ni islamski ni bosanski izum.

Fra Ivo Marković ima pravo da se ne slaže s reisu-l-ulemom i njegovim stavovima, međutim nema pravo da se postavlja kao mjera i kriterij vjerodostojnosti i ocjenjivački sud za ono šta reisu-l-ulema smije a šta ne smije i zbog toga širiti prema njemu zlu volju. Vrijeme je da se Islamskoj zajednici, reisu-l-ulemi i Bošnjacima omogući život bez izvanjskog tutora, da oni svoje vrijednosti i sudove crpe iz sebe, da sami artikuliraju svoje duhovne i nacionalne interese i tako budu odgovorni za svoj slobodan izbor. Jer sloboda treba podjednako važiti za sve. Vrijeme je da nas puste na miru lažni dušebrižnici za pravovaljanost islama i prestanu nam dijeliti lekcije kakva nam vjera i tradicija trebaju biti. Reisu-l-ulema i Islamska zajednica ne bave se pravovaljanošću drugih vjerskih tradicija, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tekst fra Ive Markovića možete pročitati na linku ispod :

Fra Ivo Marković - „Reisu-l-ulema inkvizitor“