A+ A A-

Reisu-l-ulema primio kardinala Theodora McCarricka iz Vašingtona

Sarajevo, 27. januar 2012. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio uzoritog kardinala Theodora McCarricka iz Všingtona i člana Upravnog odbora  Catholic Relief Services.

reis-kardinal-mc-was-01-2012

Kardinal Theodor je dugogodišnji prijatelj BiH i ovaj put je došao u posjetu da bi podržao  nastojanja CRS-a na pomoći povratku raseljenih porodica u njihove domove, te iskazao dobru volju i solidarnost s ljudima u BiH.

U razgovoru s reisu-l-ulemom kardinal se interesovao za međureligijski dijalog u BiH.

Kao svog starog poznanika, reisu-l-ulema ga je upoznao o tome da BiH čuva svoju tradiciju suživota i tolerancije i da kroz aktivnost Međureligijskog vijeća BiH se čuva i razvija međuvjerski dijalog.

Reisu-l-ulema je zamolio kardinala da se sam uvjeri u međuljudske i međuvjerske odnose u Sarajevu i svojim svjedočenjem potvrdi da je Sarajevo simbol suživota i tolerancije.

Kardinal je zahvalio reisu-l-ulemi na prijemu i poželio da svi narodi  i sve vjere u BiH skladno žive. Također, kardinal je iskazao svoju nadu da će BiH kroz svoje aktivnost uticati na suživot i toleranciju u regionu i Evropi.