A+ A A-

SAOPŠTENJE RIJASETA O OBILJEŽAVANJU BAJRAMA

     -Muslimani čitavog svijeta ulaze u predbajramske pripreme kupujući kurbane, ukrašavajući svoje domove, mahale, džamije i mezaristane, kako bi što ljepše dočekali i ispratili ovaj veliki mubarek dan.  

     Kurban bajram je obilježen hadžom, kurbanom i tekbirom. Doček i ispraćaj bajrama po propisima i običajima muslimana je prilika da se čovjek uzdigne do prostora označenih prisustvom Allahove milosti. 

     Bajramsku svečanost ne treba svoditi samo na bogate sofre i lijepo oblačenje, nego Bajram treba posvetiti zijaretima roditelja, rodbine, prijatelja, komšija, udjelom sadake i podjelom kurbana, te zijaretima mezarluka.  

     Ni u najtežim vremenima kroz koja su prolazili Bošnjaci nisu zaboravljali obavezu kurbana i bajrama.  

     Uz najveći broj muslimana koji bajramske mubarek dane obilježavaju na dostojanstven i primjeren način, nažalost, naročito u posljednje vrijeme, ima i onih koji bajramske dane dočekuju uz alkohol pa čak i mezu kurbanskim mesom.  

     Nakon takvih proslava bajrama dešavala su se i vrijeđanja, tuče, ranjavanja, razne destrukcije pa čak i ubistva braće i prijatelja. To se može desiti samo onima koji zamjenjuju svoje lijepe islamske običaje drugim običajima, degradirajući svoje tradicionalne vrijednosti.  

     Nadati se da će ovogodišnji Kurban bajram proći bez toga devijantnog ponašanja i da će lijepi običaji obilježavanja ovih mubarek dana ponovo zauzeti ono mjesto kakvo su imali stotinama godina. 

     Rijaset Islamske zajednice u BiH sa današnje sjednice uputio je bajramsku  čestitku svim muslimanima u domovini i dijaspori : 

Bajram šerif mubarek olsun !