A+ A A-

Mesdžid u Talovima kod Bosanske Gradiške

Idući od Liskovca, Dubrava i Čikula asfaltnim putem kroz predivne nizine Lijevča polja, na desetom kilometru nalaze se Talovi. Povoljan geografski položaj i niz drugih okolnosti uvjetovalo je da su Talovi postali nadaleko poznato poljoprivredno mjesto na ovom području. Zahvaljujući inicijativi Medžlisa IZ-e Bosanska Gradiška, okolnih džemata, kao i upornosti jednog od vakifa Safeta Rizvanovića i davnoj želji džematlija da završe obnovu u ratu porušenog mesdžida u Talovim, to se i ostvarilo. Medžlis je bogatiji za još jedan vjerski objekat na ovom području.

slika_talovi_3

Talovi su nekada brojali i do 150 domaćinstava, a danas tu niko ne živi. Mnogi su se raselili u ostale džemate, ali talovački mesdžid je uvijek postojao u krugu mezaristana, kojih je oko pedesetak.

Prilikom manifestacije „Dani Gaibije", koju organizira Medžlis IZ-e Bosanska Gradiška na ovom području organizuje se učenje tradicionalnog mevluda, te učenja zikra u mesdžidu. Isto tako, svake godine klanja se jedna teravija u vrijeme mjeseca ramazana, na kojoj bude prisutno dosta džematlija.

Brojne džematlije, kako iz Bosanske Gradiške i okolnih sela tako i iz dijspore pomogle su u obnovi ovog mesdžida, a to, kako su složni, najbolje govori podatak da su u rekordnom roku izgradili ovaj mesdžid.

 

(www.mizbosanskagradiska.com)