A+ A A-

10. Večer Kur'ana u Kaknju

Deset je godina od kako Medžlis Islamske zajednice Kakanj, na prelazu iz stare u novu miladsku godinu priredi nesvakidašnji događaj i doživljaj za hiljade vjerničkih duša koje se okupe  u gradskoj dvorani kako bi napojili duše prelijepim glasovima naših karia i hafiza Kur'ana. Svjesni tradicije i običaja na ovim prostorima, oko pripreme i dočeka nove godine, koji u sebi sadrže postupke suprotne propisima naše lijepe vjere.

Vece-Kurana-kakanj-2009-1

Posebno što to bude popračeno medijski i javno kroz sistem i institucije što daje posebnu težinu i zavređuje posebnu pažnju. Sve više prihvatamo tuđe običaje koji su suprotni vrijednostima koje njegujemo na ovim prostorima. Drugi se, u svojoj tradiciji proslavljanja novogodišnjih praznika, u dobroj mjeri, naslanjaju na postulate svoje vjere, a mi je prihvatamo kao opšte, standardne i zajedničke vrijednosti, što može biti veoma opasno po našu vjeru i našu tradiciju, a da od nas to niko i ne traži. Mnogi u toj noći izgube kontrolu te se odaju nekontrolisanom ponašanju i konzumiranju zabranjenog. Mnogi naši gradovi i  ulice u ovoj noći budu osvijetljeni kojekakvim vetrometima i  pirotehničkim napravama u što se potroše hiljade maraka  bez ikakvih dugotrajnih tragova i koristi.  U ovoj noći  je „mnogo istina„ koje govore o Isau a.s. a koje su nažalost u ne malom broju prisutne u mnogim muslimanskim kućama i avlijama, a najveća istina za vijernike je još davno prije 1400 godina izrečena i za one koji razmišljaju jasna. Zato smo mi prije sedam godina, odlučili da u toj noći proučimo suru «MERJEM» i istinu o Isau a.s. prenesomo na način, kako je Allah dž.š objavio, kao i druge dijelove Kur'ana, u želji da najluđu noć pretvorimo u pametnu, tražeći Allahovo zadovoljstvo i moleći Ga da budemo u Njegovoj milosti i pod Njegovim okriljem. Ovo je već postala tradicija u našem gradu. Uzvišene poruke Kur'ana i prelijepi glasovi naših hafiza, plijene srca vjernika, koji u sve većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji. Kako je istakao  predavač u ovoj noći hfz.Halil ef. Mehtić: „Ovaj večerašnji skup je dokaz našeg odnosa i poštovanja prema Kur'anu, citirajući rijeći Abdullaha ibn Mesuda da onoliko koliko volimo učiti i družiti se sa Kur'anom toliko ćemo i imati koristi od Kur'ana na sudnjemu danu i toliko će nam Kur'an  biti istinski vodić u životu."

Vece-Kurana-kakanj-2009

Ovu priliku u ime Medžlisa IZ Kakanj zahvaljujemo se učesnicima u  ovogodišnjoj večeri Kur'ana  i to: hfz. dr. Halil ef.Mehtiću, hfz. Jusuf ef. Karamanu, hfz. Husejn ef. Čajlakoviću, hfz. Sead ef. Šahinoviću, hfz. Hidahet ef. Taliću, hfz. Jahja Imamoviću, Hamza ef. Laviću te specijalni gostu hfz. Ismail ef. Džošar imam Kodža tepe džamije iz Ankare, te horu Ak saray Kakanj i dječijem horu BZK Preporod iz Žepča.

 

Priredio: Abdurahman Zukan