Upotreba alkoholnog sirćeta u ishrani
Pitanje:
Da li je dozvoljeno salatu kiseliti alkoholnim sirćetom?
Odgovor:
Ovo pitanje se u fikhu tretira pod pojmom istihale (promjene prirode materije), tj. kada neka zabranjena materija promijeni/izgubi svojstvo zbog kojeg je zabranjena i pretvori se u šerijatski dozvoljenu supstancu. Takav je slučaj sa vinom kada se ono prirodnim putem pretvori u sirće, čije korištenje je dozvoljeno po konsenzusu uleme. Ukoliko do takve promjene dođe vještačkim putem (stavljanjem soli, luka, sirćeta ili određenih hemijskih supstanci), o dozvoljenosti korištenja takvog sirćeta postoji razilaženje u mišljenju među ulemom. Zbog ovog razilaženja, savjetujemo da se koristi sirće koje nije proizvedeno na bazi alkohola. Izbjegavanje stvari i postupaka oko čije dozvoljenosti postoji razilaženje uleme je pohvalna praksa. U hadisu se navodi: „Halal je jasan i haram je jasan, a između toga dvoga nalaze se sumnjive stvari i postupci, koji mnogim ljudima nisu poznati; pa ko bude izbjegavao ono što je sumnjivo, sačuvat će svoju vjeru i čast. A ko poseže za sumnjivim stvarima, posegnut će i za haramom...“ (Buharija i Muslim)