Konzumiranje gljive kombucha
Pitanje:
Esselamu alejkum!
Ljekovita biljka, tačnije krasna gljivica “KOMBUCHA” se pripravlja na sljedeći način: u posudu se stavi gljiva kombucha, zatim joj se doda čaj te malo šećera. Stoji 10 dana i desi se proces fermentacije. Za vrijeme fermentacije kvas razgrađuje šećer i pretvara ga u plin i razne organske kiseline. Postići će stupanj kiselosti pH 2,7-3,2. Na internetu piše da proizvede do 3%-5% alkohola. Jedan ljekar (musliman) kaže da to nije alkohol nego ustvari kiselost koju proizvodi ta gljiva. Molim Vas da mi kažete da li je spomenuti napitak dozvoljen da se pije.
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Ukoliko bi spomenuti proizvod doveo u stanje opijenosti ako se konzumira u velikoj količini, zabranjen je. U protivnom, propis zavisi od toga da li u njemu ima kakve štete. Ako je kao lijek neophodan, tj. nema alternativnog lijeka za neku opasnu bolest, dozvoljeno je koristiti ga općenito.