A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljeno apliciranje na javni poziv za dodjelu sredstava ostvarenih naknadama za priređivanje igara za sreću?

Pitanje:

Da li je dozvoljeno apliciranje na javni poziv za dodjelu sredstava ostvarenih naknadama za priređivanje igara za sreću?

Odgovor:

S obzirom na to da su to sredstva isključivo od harama, bolje je ne aplicirati na taj javni poziv, jer bi taj čin mogao biti vid saradnje i pomaganja u grijehu (putem propagande/reklame i sl.).

Savjetujemo da sredstva koja pojedinci ili firme steknu na haram način podijele u humanitarne ili društveno korisne svrhe, bez traženja ili očekivanja bilo kakve protuusluge,  jer je trošenje imovine u dobrotvorne svrhe način da se osoba oslobodi od imovine stečene na, Šerijatom nedozvoljen, način, ako ju nije moguće vratiti njenom izvornom vlasniku, ili ako je stečena uz obostrani pristanak u, Šerijatom nedozvoljenoj, transakciji. Na taj način se vlasnik takve imovine čisti od harama, a onome ko ih dobije ta sredstva su dozvoljena (halal), jer ih je stekao na dozvoljen način (darovanjem).

Naglašavamo da postoji razlika između situacije da se takva sredstva dobiju, bez traženja, od onoga ko se želi riješiti harama i situacije kada osoba aplicira (traži) takva sredstva od onoga ko ih ima, a dijeli ih radi reklame, ili zbog toga što mu to zakon nalaže, a ta podjela nije vjerski motivirana da bi se riješilo harama. Apliciranjem za dodjelu takvih sredstava aplikant postaje saučesnik u zabranjenim (haram) aktivnostima, jer priređivači igara na sreću često pravdaju svoje aktivnosti time da jedan dio prihoda dijele u humanitarne i društveno korisne svrhe. Međutim, ta činjenica ne opravdava njihov postupak, niti igre na sreću čini dozvoljenim. I predislamski Arapi su se kockali u deve, veliki dio njih su klali i dijelili siromasima, ali, i pored toga, kockanje je zabranjeno, jer je, kako se naglašava u 219. ajetu sure El-Bekare, šteta od alkoholnih pića i kocke veća od njihove koristi.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH