A+ A A-

Pretraga pitanja

Postupak žene prema mužu alkoholičaru

Pitanje:

Esselamu alejkum! 
1. Da li je ženi muslimanki grijeh ako njen muž pije biti tada u njegovom prisustvu, iako je ona strogo protiv alkohola? 
2. Da li joj je grijeh da odbije s njim ići negdje gdje zna da će se piti alkohol, makar se radilo o njegovoj porodici i rodbini? 
3. Da li joj je grijeh odbiti muža u postelji ako je on pod uticajem alkohola? 
4. Da li je brak poništen ako je muž opsovao Boga, neuzubillahi, pod uticajem alkohola?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
1. Ako je primorana na to, onda joj nije grijeh. Ako može izbjeći takvu situaciju, trebala bi tako postupiti, a ako ne može, Allah nikoga ne zadužuje više od onoga što može podnijeti.
2. Nažalost, ima muževa koji su bezobzirni prema uvjerenju i osjećanju žene, već samo misle na svoje uživanje. Supruge su često žrtve takvog egoističnog ponašanja. Teško je tu dati generalan sud za sve slučajeve bez obzira na posljedice. Moraju se uzeti u obzir i posljedice koje mogu nastati usljed određenog ponašanja. Ako će nastale posljedice biti gore, onda je bolje ustegnuti se od radikalnih poteza. Odgovor na ovo pitanje identičan je prethodnom. Ako se možete izvući iz te situacije bez težih posljedica, bilo bi dobro. Možda i da razgovarate sa suprugom i rodbinom o tome, ako mislite da bi koristilo, ili da vam ne bi previše štetilo. U svakom slučaju, vjernik nikada ne smije biti zadovoljan tim grijehom, već nastojati na mudar način odvratiti i spasiti žrtve tog grijeha od opake šejtanske zamke koja se zove alkohol.

3. Nije grijeh ženi odbiti muža koji je pod uticajem alkohola u postelji, ako to odbijanje neće uzrokovati veće belaje, jer alkohol može štetno uticati i na eventualno začeto dijete. Žena treba procijeniti šta je najbolje uraditi u takvoj situaciji. 
4. Ako je bio svjestan šta govori, brak je poništen, a ako nije bio svjestan, onda se ta činjenica može uzeti u obzir. U svakom slučaju, treba ga pitati i provjeriti da li je to učinio svjesno ili ne. Treba mu reći da se radi o opasnim stvarima i da mu brak može doći u pitanje. Naš mezheb svjesno konzumiranje alkohola ne uzima kao olakšavajuću okolnost.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH