A+ A A-

Pretraga pitanja

Brak sa osobom iz mješanog braka

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Molim Vas ako ste u mogućnosti da mi čim prije odgovorite na par pitanja koja me muče već duže vrijeme, tačnije 2 godine.
Kakav je stav islama prema osobi iz mješanog braka (otac pravoslavac, majka muslimanka) s tim da je dotična osoba odgajana u islamu, smatra se muslimanom ali nije sunećena, ide na bajrame, dzenaze, posti, poštena i dobra osoba itd, ne zna ništa o drugoj vjeri, bori se na strani islama, i moram priznati da sam jako puno od njega naučila o islamu na osnovu njegovog ponašanja i razumjevanja vjere, u njegovoj kući se ne praktikuje druga vjera, niti se šta o tome zna jer mu otac nije u toj vjeri?
Da li je ženi muslimanki dozvoljeno da se uda za dotičnu osobu iako majka ne odobrava tu vezu (a njenim posredstvom smo se i upoznali)? Kako sam upoznala tu osobu, nekako smo se skriveno viđali, pričali, ne žurim sa odlukama, klanjam istiharu namaz da me Allah dž.š. dragi uputi ali se teška borba, nesigurnost vodi u meni, osjećam veliku tugu, bol a imam neki sram šta će drugi reći i kako će reagovati na moj izbor, okolnosti rata jer mi je tata rahmetli šehid, pritisak majke, njene teške uvrede i ostalo, a opet sa druge strane dotična osoba i ja smo se zavoljeli, on se uz mene jos više nastoji približiti dragom Allahu, a i ni jednog momenta nisam osjetila, niti vidjela da nije ne daj Boze "musliman". Slažemo se u našim razmišljanjima po pitanju vjere, politike, načinu vođenja života, odgoja djece iako sam nekako uvijek zamišljala da ću naći osobu koja će biti u vjeri više nego ja.
Teško nam je ali imam osjećaj da ne mogu više izdržati ovu bol, ćutim i trpim iako se molim dragom Allahu da mi da snage i strpljenja, i da On ne daje ništa preko naših mogućnosti što ne možemo izdržati.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ukoliko je mladić odgajan u islamu i smatra se muslimanom, nema smetnje da se muslimanka uda za njeg, bez obzira na to ko mu je otac, ali bi svakako trebalo tražiti od njega da se prethodno osuneti. To bi bio dodatni dokaz da se smatra muslimanom. Također, savjetujemo Vam da osigurate saglasnost Vaše majke i najbliže rodbine, jer će to pomoći da brak bude održiviji i stabilniji. Neka Vam Uzvišeni pomogne da izaberete najbolju odluku.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH