A+ A A-

Pretraga pitanja

Razvod braka bez pristanka muža

Pitanje 

Selamun alejkum!
Imam jedno veoma važno pitanje koje me odavno muči i niko mi ne može da odgovori šta da radim.
Sitaucija je slijedeća: Ja sam se prije više od 3 godine šerijatski udala u Liban. Tad sam imala velikih problema i tako da sam uradila tu grešku. Nije da nisam voljela tu osobu na početku i sve sam pokušala da uspijemo, ali naši životi jednosavno nisu mogli zajedno. Na početku sam se trudila, ali tu se porodica njegova previše uplela a i bila sam u Libanonu jedno 5 mijeseci.

Ta osoba nije se lijepo ponašala prema meni, vrijeđao me je čak i udario itd. I poslije nekoliko mjeseci ja sam se vratila u Njemačku gdje i živim. Nekako sam pokušala da održavam brak i radila nešto da bi bila sa njim ponovo zajedno ali nije uspjelo. Poslije sam se čula telefonom sa njim i tražila od njega da me razvede jer sam čula da treba muškarac da rekne neke 3 riječi i tako da bi se brak taj poništio.

Sa tim su postali onda problemi. On nije htio da me pusti i dan danas neće. Ja sam molila i tražila ali ništa nije vrijedilo tako da sam odustala i sad ima jedno 3 godine možda i više kako se ja sa njim ne čujem mislim nemam nikakvog kontakta. On je sigurno nastavio svoj život ali ja o tome ne znam ništa samo znam da to još nije poništeno.

Ja sad imam momka i planiramo da se vjenčamo uskoro ali mene strah da se opet šerijatski vjenčam jer ne znam da li je moj prijašnji brak poništen. Od nekoga sam čula da ako nemaš kontakta sa osobom nikakvog više od 3 godine da se taj brak sam uništi da se ništa ne mora raditi.  Da li je to istina? Ako nije šta ja mogu da uradim da se poništi? Da li to može hodža poništiti i bez pristanka muške osobe?

Ja nemam mogućnost da odem u Libanon i da pričam sa hodžom koji nas je vjenčao a ni da nađem načina da se poništi jer ne razumijem se u to.
Molim vas ako bilo ko zna nešto o tome i može mi dati kakav koristan savjet biću mu veoma zahvalna.



Odgovor 

Esselamu alejkum!
Pogriješili ste što vaš brak niste sklopili pred državnim organom pred kojim biste mogli tražiti zaštitu svojih prava i eventualno pokrenuti brakorazvodnu parnicu. Ovako, ostali ste gotovo nemoćni pred samovoljom muža. U svakom slučaju, budući da je situacija takva kakva je i da nema mogućnosti da se na posve legalan način razriješi, smatramo da biste Vaš novi brak trebali sklopiti pred sudom u državi u kojoj boravite i da obavijestite imama koji vas je šerijatski vjenčao s bivšim mužem, da ste sklopili novi brak pred sudom, te da je prethodni brak poništen. Ipak pokušajte još jednom da dobijete saglasnost muža za razvod, s napomenom da namjeravate pred sudom sklopiti brak s drugom osobom bez obzira na njegovo odbijanje. Saopćite mu da to činite u konsultaciji s nekim alimima, jer za svaku situaciju mora se pronaći neko rješenje. U ovom slučaju ono nije idealno, već iznuđeno.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH