A+ A A-

Pretraga pitanja

Dileme oko ženidbe

Pitanje

Esselamu alejkum!
Pišem vam jer sam upao jednu veliku dilemu. Naime upoznao sam jednu veoma finu djevojku, muslimanku, vjernicu sa kojom imam puno zajedničkih stvari, istog smo pogleda na život i ono što očekujemo od bračnog druga i života. Ja sam bio oženjen prije i imam dijete iz tog braka a ona je bila isto udavana, ali nema djece.
Veoma se dobro slažemo i nema nikakvih problema za sad i zbog svega toga je mogu da vidim kao životnog druga, međutim ima jedna stvar što mi smeta a to je da je njena sestra se udala za pravoslavca tako da ne znam stvarno šta da radim. Da li da pređem preko toga jer nije to njena krivica naravno a isto tako ja nemam pravo nikoga osuđivati zbog njihovih odluka a sa druge strane ne znam da li bih mogao podnijeti da tetak mojoj djeci bude pravoslavac.
Stvarno ne znam šta da uradim, strah me je da ne napravim grešku da se ne ogriješim jer možda je ona baš žena sa kojom bih imao fin i rahat život bez obzira na to sa sestrom. Šta Vi mislite o svemu ovome?
Unaprijed vam hvala

 

Odgovor

Ukoliko je žena s kojom se namjeravate oženiti fina i čestita muslimanka, smatramo da nije pravedno da na brak s njom gledate kroz prizmu postupka njene sestre. Ona ne snosi odgovornost za postupak svoje sestre. Svako odgovora za vlastita djela. Brak muslimanke s pravoslavcem je šerijatski ništavan, pa prema tome ni on se ne može šerijatski smatrati tetkom Vašoj djeci. Prema tome, smatramo da nema smetnje da se oženite tom ženom, a možda lijepim postupanjem i komunikacijom budete sebeb da ta osoba pređe na islam i tako zaradite veliki sevap.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH