A+ A A-

Pretraga pitanja

Bezazleni postupci u vezi

Pitanje

Pokušavam da budem neko ko će nasavjetovati prijatelja koji je čini mi se od sitnice napravio brdo. U vezi je (pred sami brak) i mislim da im je veza skroz ok ali on počesto čini mi se zbog ljubomore napravi problem i to brani sa pravilima ahlaka. Radi se o tome da mu je hanuma dodala na facebook momka od rodice (s kojim živi...) iako ga ne zna.
Rasrdilo ga to i ne mogu nikako da riješe, jer on dodaje da je ona djevojka i nije trebala te on i ona (rodica) nisu u istom moralnom rangu. Pokušavao sam da savjetujem ali on iz sitnice uspije da nametne tako jake argumente. Mozete li da mi kažete šta i kako da ih savjetujem?
Šta je u ovom slučaju ok i kako na sitnicama da ih šejtan ne napada?

 

Odgovor

Problem koji želite riješiti nije najjasnije predočen u Vašem pitanju. Smatramo da je riječ o bezazlenom postupku koji nije posljedice neke zlonamjernosti. Ako neko ima običaj da uveličava stvari i bezazlene postupke tretira suviše ozbiljno, imat će u životu i braku velikih problema. Jer, nema savršenih bića koja čak ne mogu načinit ni manje propuste ili grješke. Sigurno je da je dotična osoba pogriješila, ali nije to neka velika ili neoprostiva grješka. Poslanik a.s. kaže: "Ko nije milostiv prema drugima, neće se ni njemu drugi (Bog) smilovati." Ko nije spreman oprostiti drugima neku grješku, kako može tražiti od Allaha da oprosti njegove grijehe. Nema žene, a ni muškarca bez neke mahane i to treba biti jasno svima, u braku i van braka. Ko smatra drugačije, nailazit će na nepremostive prepreke u životu i braku. Jednostavno neće izdržati taj pritisak i psihički će popustiti prije ili kasnije. Možda je ustvari spomenutoj osobi taj događaj samo izgovor i opravdanje za preispitivanje svoje veze i odnosa prema toj djevojci. A Allah najbolje zna.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH