A+ A A-

Pretraga pitanja

Ispoljavanje intimnosti

Pitanje

Esselamu alejkum!
Pitanje koje mi se već neko vrijeme pojavljuje na putu jeste vezano za mene i moju ženu. Žena mi je pokrivena te me je upitala da li je se stidim u javnosti? Naprotiv, odobravam njene sve napore i pružam joj moralnu potporu na putu u dinu islamu. Mada smo izbjegavali da jedno drugo poljubimo u javnosti.

Moje pitanje se odnosi na gore navedeno. Da li je muslimanima dozvoljeno da se poljube u javnosti, t.j. kao znak pozornosti ili na rastanku, kad kreću na put? Također, ovdje se pojavljuje i drugo pitanje: Kad krenem na džuma-namaz te izlazim iz kuće, žena me često pita zašto je ne poljubim. Ja sam to pravdao da sam pod abdestom, mada nisam siguran da li je to i ispravan i pravilan postupak. To jest, da li može muž ženu i žena muža poljubiti ako su pod abdestom?
Allah vas nagradio za svako slovo vašeg odgovora!

 

Odgovor

Nije dozvoljeno javno ispoljavanje intimnosti među bračnim drugovima. To se može činiti samo bez prisustva drugih osoba.
Ako osoba izlazi iz kuće na džumu namaz ili da klanja neki drugi namaz u džamiji pod abdestom, bez namjere da mijenja abdest, ne preporučujemo u tom slučaju činjenje onoga što spominjete u svom pitanju iz preventivnih razloga. Ako se izlazi iz kuće s nekim drugim ciljem, lijepo je postupiti kako Vam predlaže Vaša supruga.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH