A+ A A-

Pretraga pitanja

Plaćanje novčanih dugova u braku

Pitanje

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!
Imam jedno pitanje koje se tiče skrbništva nad ženom. Naime, muž je dužan da skrbi ženu, međutim da li je dužan konsultovati se sa njom oko trošenja novca? Pošto ima jedna sestra udata čiji muž ima neke dugove od prije te ih sada kada su se uzeli mora plaćati što je njoj bilo čudno, jer on ima vrlo dobru platu za današnje uslove, a troši je (ne svu) na te dugove te ne uspjeva ništa uštediti ili recimo da kupe nešto u kuću? Šta ta sestra da uradi? Da se strpi? Da traži svoj udio u njegovoj plati? Kako se uopće to može i izračunati? Može li muž (koji joj daje hranu i odjeću minimalnu) na taj način postupati?
Treba li ona cio život da se zadovolji time da nije gladna i bosa a da veći dio plate muž daje u luksuz ili da daje nekome kome nije staratelj?

Allah Vas obilato nagradio. Amin

 

Odgovor

Supružnici u braku se trebaju dogovarati o svim problemima koji se tiču braka i njegovog funkcioniranja. U konkretnom slučaju, jasno je da suprug mora vraćati prijebračne dugove, ali je bilo korektno da o njima obavijesti buduću suprugu kako se ne bi iznenadila da dobar dio plate ide na vraćanje dugova, što utiče na kvalitet i standard njihovog života u braku. Ona je očekivala određeni nivo standarda, na osnovu saznanja o njegovom poslu i visini plate, a sada se suočava s novom situacijom. Ako je to prešutio, načinio je jednu vrstu obmane. No, ako je supruzi stalo da sačuva taj brak, treba se strpiti i pokušati razumjeti muža i pomoći mu u vraćanju dugova. Možda je tim dugovima pokrio troškove stana, izgradnje kuće, kupovinu auta i sl., a što je od koristi i supruzi u braku. Međusobno razumijevanje bračnih drugova postiže se kompromisom i međusobnim ustupcima bračnih drugova. U svakom slučaju, možda je i ona propustila da neke stvari i pitanja razjasni s njim prije stupanja u brak. Sada se treba boriti za svoja prava i poziciju na mudar način, kako bi, što narod kaže, i vuk bio sit i ovce na broju. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH