A+ A A-

Pretraga pitanja

Nesporazumi i teškoće u braku

Pitanje

Esselamu alejkum!
Ja i muž smo već oboje po drugi put u braku. Mladi smo i nemamo djece. Oboje klanjamo, postimo i obavljamo islamske dužnosti. Međutim, moj muž je prema meni bio nasilan i nanio mi je lakše tjelesne povrede. Nakon toga smo nastavili živjeti zajedno nakon kraće pauze. U periodu od tada do danas, ja sam se od straha počela zaključavati, sumnjičiti, potvarati i optuživati svog muža za sve i svašta jer mi je za to konstantno davao povoda govoreći mi da me tako želi ojačati. Meni su nervi toliko popustili, a naročito kada bi pomenuo bivšu ili dovođenje druge žene, da sam i ja njega par puta udarila. On je svaki put nastavio fizički obračun i nikad se nije potrudio da me smiri. Njegova rodbina me mrzi, ljubomorni su na moju karijeru i porijeklo jer on dolazi iz malog mjesta. On uvijek odlazi i živi neko vrijeme kod majke, ja se uvijek sažalim, pokajem, zovem ga nazad i tako već pola godine.

Bitno za naglasiti je da me ostavio u ključnom trenutku kada smo trebali da riješimo stambeno pitanje, jer je ponižen što sam zvala policiju. Policija nas je uputila na socijalnog radnika, da bi on izjavio kako više ne živi sa mnom i kako je napustio bračnu zajednicu (što je zaista i učinio dva dana prije nego je to rekao). Nazvao je i ljude od kojih smo trebali kupiti stan i rekao im da se "najvjerovatnije razvodimo". Meni konstantno govori da ne želi stan, ni djecu, a svim ostalim ljudima govori da tražimo stan.
Uvijek galami i govori da ga "moram slušat'". Ja nemam snage da se borim jer sam išla i u savjetovalište i psihologu. Nije mi jasno kako mu mogu oprostiti udarce. Da li je sa islamskog stanovišta uredu da me tako ostavi ( sa 100 KM u iznajmljenom stanu) i drži u neizvjesnosti, bez brige, opskrbe i odluke?
Imate li neki savjet? Da li sam u iddetu?

 

Odgovor

Na osnovu ponašanja Vašeg muža (prema Vašem opisu), može se zaključiti da njemu nije stalo do očuvanja vaše bračne zajednice. Nasilno ponašanje u braku nije u skladu s islamskim propisima. Uzvišeni u Kur'anu naređuje muževima: "S njima lijepo živite! A ako prem njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao." (En-Nisa', 19) Moguće je da se povremeno javi netrpeljivost među supružnicima, pa ne treba donositi na osnovu toga ishitrene odluke. Trenutna netrpeljivost može vremenom nestati, a ljubav i razumijevanje ponovo zavladati među njima. Međutim, ukoliko netrpeljivost potraje, bračni život u takvom ambijentu šteti oboma, naročito ženi. To je još izraženije u situaciji kada muž ne želi djecu koja supružnike jače veže za bračnu zajednicu. U vašem slučaju nije došlo do razvoda braka, budući da suprug nije jasno izgovorio riječi koje nedvosmisleno ukazuju na razod. Savjetujemo Vam da otvoreno razgovarate s mužem u vezi vašega braka, te na osnovu tog otvorenog razgovora trebate izvući odgovarajuće zaključke i odluke u vezi statusa vašega braka. Nekada je i razvod braka dobro rješenja za oboje supružnika ako njihov brak proizvodi samo probleme i sukobe. U svakom slučaju, smatramo da Vi niste u iddetu budući da nije došlo da jasnog razvoda braka.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH