A+ A A-

Pretraga pitanja

Poznanstvo s drugim prije razvoda

Pitanje

Esselamu alejkum!
Upoznala sam jednu sestru koja je trenutno u razvodu braka, pa imam pitanje u vezi njenog razvoda.
Poznajem je tek mjesec dana i ispričala mi je da je još od januara u razvodu braka. Muž joj je valjda tad i rekao da ne želi sa njom više da živi, ali koliko ja znam bez ikakvih svjedoka, ali ipak još nikad nije napustio njihov zajednički stan. Jedno vrijeme nije htio da napusti stan, govorio je njoj da se ona iseli, mada on dobro zna da kao samohrana majka dvoje djece nije tek tako jednostavno naći stan, a od familije ovdje u ovom gradu ona nema nikoga, jer je rodom iz jednog grada koji je par stotina kilometara daleko odavde. A sad je valjda stavio zahtjev za stan, ali to opet traje dok dođe na red za stan. On ima rodbinu ovdje, ali joj nije poznato zašto on nije prešao kod njih stanovati ako je
njoj‚ po islamu već izrekao razvod braka. Ona mu je već par puta predlagala da se on odseli kod svoje rodbine dok ne dobije svoj stan, ali on to nije uradio. Ona pred njim kad je i on u stanu nosi maramu, jer smatra da joj više nije muž, isto tako već od početka ove godine nije više imala odnose sa njim. Kad su djeca ujutro odsutna iz stana, ako je on kod kuće, ona izlazi iz stana (npr. kod prijateljica ili ide u grad), da ne bi sa njim sama bila u stanu. Neki dan je i od njegovog advokata dobila pismo u kojem piše da se njen (bivši?) muž isto želi razvesti od nje (ona je stavila zahtjev na razvod braka). Da li ona već može da upoznaje jednog drugog brata koji bi eventualno želio da je oženi i koji bi čak i njenu djecu prihvatio da žive kod njega zajedno sa njom ako odluče da se uzmu? Ja sam joj rekla da ću ja ići sa njom na sastanke sa tim bratom kad žele da se vide da bi se upoznali radi braka (jer ona nema rodbine ovdje), ali onda sam se na kraju zapitala da li joj je uopšte dozvoljeno da već nekoga upoznaje, budući da njen (bivši) muž još nije izišao iz stana. Znam i sama kao samohrana majka kako je teško nekoga naći za brak kad se ima dijete, pa mi je žao da ona propusti ovu priliku, jer to može i duže vremena trajati dok on napokon nađe stan i iziđe iz stana, a naročito nekad joj inat pravi da neće izaći iz stana, a ona nema kud sa djecom.

Šta u ovom slučaju da učinim, jer sam joj obećala da ću sa njom da se nalazim sa tim inshaAllah budućim da se upoznaju, jer se dosad sama nalazila sa njim na javnim mjestima. Ja sam joj obećala da ću ja ići sa njom da ne ide sama, jer nema familije ovdje. Da li će mi biti grijeh da je pratim na njihovim sastancima, jer oni se već neko vrijeme viđaju i telefoniraju svaki dan. Ne znam da li će poslušati moj savjet da se prestane viđati sa tim bratom dok se ne razvede.

 

Odgovor

Budući da nije jasno da li je spomenuti čovjek nedvosmisleno i jasno otpustio svoju ženu ili ne, ne možemo ustvrditi da je nastupio poslijebračni priček, bez obzira na odvojeno spavanje, te preporučujemo da spomenuta sestra sačeka dok se službeno ne razvede sudskim putem, a poslije toga može stupiti u novu bračnu zajednicu nakon isteka tri mjesečna pranja.

Mislimo da griješe što se viđaju prije zvaničnog razvoda zbog mogućih komplikacija. Dok muže ne izjavi jasno da se razvodi od nje, ne može se računati početak, pa time ni kraj poslijerazvodnog pričeka koji traje tri mjesečna pranja. Ne bismo Vam preporučili da posredujete u nejasnoj situaciji.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH