A+ A A-

Pretraga pitanja

Šerijatski brak u tajnosti

Pitanje

Poštovani,  
Obraćam Vam se sa molbom za odgovor na moje pitanje i veliki problem. Radi se o mom ocu koji je u zakonskom braku sa mojom majkom, a sklopijo je šerijatski brak sa drugom ženom bez ikakvog našeg znanja.
Ja sam to saznala slučajno i bila sam u nevjerici i mislila sam da su to neke priče rekla-kazala, ali se uspostavilo da je to istina. Mi (moja majka i ja),  imamo već duže vrijeme velikih problema sa njim i njegovim ponašanjem i mislili smo da su to sve neki "starački tersluzi", međutim uspostavilo se da je on sebi našao družbenicu i obavio vjenčanje, a nije ni pokušao da predloži zakonski razvod i da to učini jer se boji podjele imovine. On bi najradije da mi nestanemo s ovog svijeta pa da živi vjerovatno s njom u stanu koji je moja majka kućila 40 godina . On je 1937. godište.
Ovo je vrlo teško i potresno za mene, moju sestru a za majku da i ne govorim, pa me interesuje da li bi mi omogućili sa nekim od vaših savjetnika sastanak da obavim razgovor bez ovakvog dopisivanja i da probam da riješim našu veliku agoniju.
Unaprijed zahvalna, selam!

 

Odgovor

Vaš otac sigurno nije mogao na valjan način službeno kod nadležnog organa Islamske zajednice obaviti šerijatsko vjenčanje s drugom ženom, već je to, ako je to uopće uradio, obavio na nekoj privatnoj ceremoniji u privatnoj režiji. To je tzv. tajni brak koji mi ne odobravamo, već ga smatramo nedozvoljenim, budući da ne ispunjava osnovne ciljeve šerijatskog braka. Ne znamo ko bi Vam u tom smislu mogao pomoći u Islamskoj zajednici, jer Zajednica ne stoji iza takvog čina Vašeg oca. Predlažemo Vam da provjerite kod glavnog imama Vašeg Medžlisa IZ da li je neko od imama obavio takvo vjenčanje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH