A+ A A-

Pretraga pitanja

Pitanja o razvodu

Pitanje 

Esselamu alejkum!
Molim Vas za par odgovora koji se tiču razvoda braka.

1. Da li je obavezno prije razvoda braka pokušati pomirenje kako je to u hadisima navedeno - pozvati jednog člana porodice sa obje strane i pokušati riješiti probleme? Ko bi trebao to da inicira?
2. Ukoliko supružnici ne žive više zajedno, da li se smatra da njihov brak nije više validan, ili je nužno sačekati 3 mjesečna pranja?
3. Da li je potrebno ponovno šerijatsko sklapanje braka, ukoliko dođe do pomirenja unutar ova 3 mjeseca?
4. Da li IZ u Sarajevu izdaje neko rješenje o razvodu braka, odnosno koji su pravni postupci (kontakti sa IZ) potrebni u ovom slučaju?
Unaprijed hvala! 

Odgovor

1. Pokušaj izmirenja i arbitraže među bračnim partnerima spomenut je u Kur'anu u 35. ajetu sure En-Nisa: "A ako se bojite razdora između njih dvoje, onda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njezine porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti jer Allah sve zna i o svemu je obaviješten". Arbitražni postupak pokušaja izmirenja bračnih drugova je šerijatski poželjan, ali ne i obavezujući postupak u proceduri razvoda braka. Trebao bi ga inicirati šerijatski sud. No kako kod nas nema šerijatskih sudova, a Islamska zajednica nema uspostavljenog mehanizma arbitraže, ostaje mogućnost izmirenja putem izmiriteljskog vijeća pri socijalnim službama. Nije neophodno da pomiritelji budu u rodbinskoj vezi s bračnim partnerima. Oni, prema našem mezhebu, imaju funkciju punomoćnika, tako da postupaju u skladu s uputama onoga koji ih je opunomoćio. 

2. Sami odvojeni život supružnika, bez muževljevog otkaza braka ili provedene zakonske procedure raskida braka, ne smatra se dovoljnim osnovom za tretiranje braka prekinutim. Nakon spomenute procedure raskida braka, razvod braka se smatra opozivim tokom tri mjesečna pranja. 

3. Nema  potrebe za novim bračnim ugovorom ukoliko muž opozove razvod tokom tog perioda. Nakon njegovog isteka, brak se smatra definitivno raskinutim. Ako se raskid dešava prvi ili drugi put, brak je moguće obnoviti s novim bračnim ugovorom. 

4. Nažalost, većina onih koji su sklopili šerijatski bračni ugovor, u slučaju razvoda braka, ne obavještavaju organ kod kojeg je obavljeno vjenčanje o raskidu braka radi njegove evidencije. Čini nam se da ni Islamska zajednica nije previše zainteresirana za problematiku razvoda braka, pa ni za registriranje razvedenih brakova. Koliko nam je poznato takav registar ne postoji pri Islamskoj zajednici. Vam preporučujemo da se javite organu kod kojega ste se šerijatski vjenčali da, u slučaju raskida braka (voljeli bismo da do njega ne dođe, jer je to Allahu najmrže dozvoljeno djelo), i prijavite razvod braka radi njegove evidencije. Nadamo se da ćete prevazići vaše bračne nesuglasice i da vam to neće ni trebati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH