A+ A A-

Pretraga pitanja

O pravu žene na razvod

Pitanje 

Možete li mi objasniti odgovor da žena ima pravo da zahtijeva od muža da se odrekne ženidbe s drugom ženom, a ako u Kur'anu se kaže: ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda sa jednom ili eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakse nepravde sačuvati.
Buni me da žena može o tome da odlučuje, s tim da je ipak to objavljeno od Allaha s.v.t a samim tim i praksa Poslanika s.a.v.s.
Ako možete da na pitanje odgvorite s nekim hadisima, tj. da date primjere je li se to već desilo.
Da je poligamija zabranjena po državnim zakonima to mi je jasno.
Vi ste u jednom ranijem odgovoru kazali: Ako već želite da znate spomenuto pitanje iz čisto edukativnih razloga, onda Vam možemo ukratko reći slijedeće: Ako je žena uvjetovala prilikom sklapanja braka da muž ne može dovesti drugu ženu bez njenog prethodnog odobrenja, taj uvjet se mora ispoštovati. U protivnom, žena ima pravo na razvod braka. Ako to nije uvjetovala, pristanak prve žene je poželjan, ali nije uvjet.

Odgovor

Čovjek ima pravo da se odrekne nekog svog prava u korist druge osobe. Muž je dragovoljno pristao na takav uvjet i dužan ga je ispoštovat. U hadisu se navodi: "Najpreče je da ispoštujete uvjete kojim ste dozvolili sebi spolni odnos s nekom osobom (stupanjem u brak s njom)". Ako bi i pored tog uvjeta muž oženio drugu, pogriješio bi i prva žena bi imala pravo na raskid braka na štetu muža.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH