A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je validan odjednom izgovoreni trostruki razvod?

Pitanje:

Esselamu Alejkum.

Pišem u ime prijatelja, mladi bračni par, koji imaju sljedeći problem:

Desila se svađa između njih kada se muž iznervirao i nije mogao da kontroliše sebe i svoj govor. Tri puta je rekao supruzi da želi da se razvede od nje. Nakon kratkog vremena se „ohladio“ i shvatio je šta je napravio, i sada se kaje zbog toga.

Sada, njegovo pitanje je kakav je stav šerijata u ovom slučaju. Da li je brak "gotov", i sada se moraju razvesti? Ili još uvijek postoji šansa i neki način  da nastave živjeti u braku, s obzirom da je to izgovorio u efektu i nije, od ljutnje, bio svjestan šta govori? Naravno, eventualni nastavak bračnog života bi se desio ako supruga pristane na to. Ona je trenutno kod svojih roditelja, tačnije majke, jer nakon njegovih riječi nije htjela da ostane u njegovoj kući.

Molim Allaha da dadne ono što je najbolje za njih, i sve nas, i da Vas nagradi na oba svijeta.

U nadi da ćete što prije odgovoriti na naše pitanje, unaprijed Vam se zahvaljujem.

Odgovor:

Trostruko otpuštanje supruge odjednom nije u skladu sa sunnetom Allahovog poslanika, već se tretira novotarijom. Po pretežnom mišljenju trostruko puštanje supruge odjednom tretira se jednostrukim otpustom. Prema tome, u predmetnom slučaju muž može odustati od raskida bračne veze i nastaviti normalan bračni život sa suprugom, bez potrebe za novim bračnim ugovorom, budući da ukoliko nije istekao poslijerazvodni priček od tri mjesečna pranja, odnosno tri mjeseca ako je žena u klimaksu. Ovaj prekid bračne veze se tretira kao jedan opozivi prekid bračne veze. Savjetujemo supružnicima da vode računa o svojim riječima, pa makar to bilo i u afektu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH