A+ A A-

Pretraga pitanja

Podjela zajedničke imovine u slučaju razvoda

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj muž i ja smo odlučili uložiti veću sumu novca u renoviranje kuće u kojoj živimo sa porodicom mog muža. Kuća nikad nije završena, i uložilo bi se više  novca nego što sama vrijedi. S obzirom da novac koji se ulaže sam ja zaradila, zanima me koja su moja prava u slučaju razvoda?

Na koji način mogu osigurati svoje pravo u slučaju razvoda? Da li imam pravo na pismenu garanciju nekakve nadoknade u slučaju razvoda u iznosu koji sam uložila, jer po zakonu kuća nije na mom mužu niti na meni. Imam li pravo da tražim da se kuća djelimično prepiše i na mene uz mog muža, pored sestara i braće?

Zaista sam u velikoj nedoumici u vezi s ovim. Brak je nešto što treba da traje zauvijek i jedino Allah dž.š. nas može osigurati, ali uvijek postoje razlozi, veliki problemi zbog kojih može doći do rastave, i u tom slučaju ja ne bih imala pravo na kuću niti dio nje.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Nema zapreke da na neki način osigurate svoje ulaganje, jer, kako kažete, moguće je da iz ovih ili onih razloga dođe do nekih nesuglasica, nesporazuma pa i razvoda braka. Preporučujemo Vam da se konsultirate s advokatom ili notarom radi iznalaženja najboljeg rješenja za osiguranje tog ulaganja. Naravno, neka to bude u dogovoru s mužem i vlasnikom kuće. Može to biti u vidu ugovora o pozajmici ili ugovora o zajedničkom ulaganju i sl.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH