A+ A A-

Pretraga pitanja

Stupanje u brak i dozvola roditelja

Pitanje:

Esselamu alejkum! 

Mlada sam djevojka, imam 21 godinu i uskoro počinjem sa studijama. Prije nekoliko mjeseci sam zaručila, naravno, za brata muslimana koji je elhamdulillah na istom nivou kao i ja i islamu. Klanja, posti, jako je bogobojazan i otkad sam njega upoznala nekako smo jedno drugo podupirali u vjeri. Jedno od drugog učimo. Pričamo o našoj vjeri i pokušavamo se pridržavati što je više moguće.

U početku nisam htjela upoznavati roditelje sa zaručnikom dok nisam dobila dopuštenje od njih. Oni su ga upoznali i hvala Allahu dz.s danas imaju vezu elhamdulillah.

Hvala Allahu dž.š. da zaručnik i ja imamo šerijatsku vezu. Problem je u tome da smo nas dvoje već dvije godine u vezi i naravno da želimo brak. Smatramo da je to nama spas, spas od bluda, zinaluka, pogleda. Moji roditelji još ne dozvoljavaju da se udam. Razlozi su fakultet i pare. Pare, jer smatraju da nemaju sada para da mi naprave svadbu. Ja sam uporna govorila, da meni svadba ne treba. A fakultet, jer žele da imam nekoliko godina više edukacije. Ja pored fakulteta imam posao i zaručnik mi radi. Nas dvoje možemo izdržavati naravno, ako Allah da.

Moje pitanje je:

Da li je roditeljima dozvoljeno da djetetu brane brak uslijed nedostatka novca i zbog fakulteta?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Vjerovjesnik a.s. je rekao: "Ako vam dođe, radi ženidbe, neko s čijom ste vjerom i moralom zadovoljni, oženite ga. U suprotnom, doći će do širenja nemorala." Također, on je rekao: "O mladići, ko je od vas sposoban, neka se oženi. A onaj koji nije osigurao uvjete za to, neka posti, to mu je zaštita od nemorala." Ovo se odnosi kako na mladiće tako i na djevojke. U Vašem slučaju ne možemo se miješati u mišljenje Vaših roditelja, ali nam se čini da je moguće spojiti između braka i fakulteta, tako što možete uvjetovati kod zaključenja braka da Vam se omogući dovršetak fakulteta. Roditelji trebaju biti svjesni mogućnosti da dobra prilika za udaju kćerke bude propuštena, pa bi mogli snositi i dio krivice zbog toga. Naravno, za pretpostaviti je da roditelji najbolje poznaju svoju djecu, da vode računa o njihovom interesu i da postupaju u najboljoj namjeri.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH