A+ A A-

Pretraga pitanja

Šerijatsko vjenčanje bez prethodnog građanskog

Pitanje

Selam.

Prije određenog vremena sam prisustvovala sklapanju šerijatskog braka u jednoj od sarajevskih džamija. Šerijatsko vjenčanje je predvodio službenik Medžlisa Islamske zajednice koji inače sklapa šerijatske brakove. Također je isti uveden u matičnu knjigu vjenčanih koja se vodi u  Medžlisu Islamske zajednice. Međutim, nakon takvog vjenčanja nije se pristupilo i sklapanju građanskog braka. Prošlo je vrlo kratko vrijeme i takav šerijatski brak se raspao.

Već ste više puta odgovarali na pitanja o šerijatskom braku i općepoznato je da prema našem važećem zakonu, sam šerijatski brak ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo. Bračni drugovi stiču prava i obaveze jedino građanski sklopljenim brakom, nakon kojeg se pristupa šerijatskom vjenčanju, te u slučaju razvoda braka bračni drugovi svoja prava mogu potraživati na sudu jedino dokazom da su bili vjenčani pred nadležnim organom.

Mnogi mladi ljudi, koji nisu dovoljno upućeni u vjeru kao i u zakone, danas "nasjednu" na priče kako je prema Islamu dovoljan samo šerijatski brak, i mnogi sebe ovlaste da sklapaju takve brakove među našim ljudima, pozivajući se na neke propise koji očigledno važe samo u šerijatski uređenim državama.

Međutim, interesuje me iz kojeg razloga Islamska zajednica dozvoljava ovakvo sklapanje braka, bez vjenčanog lista koji potvrđuje da se brak građanski sklopio, na koje se zakone poziva u konkretnom slučaju i da li ovakav čin predstavlja kršenje zakona i propisa Islamske zajednice?

Zaista mi nije namjera da prikažem Islamsku zajednicu u negativnom kontekstu, ali me ovakav akt mnogo iznenadio.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!

Islamska zajednica ne dozvoljava takvo vjenčanje. Imam koji tako postupi krši pravila šerijatskog vjenčanja u IZ. S druge strane, pozitivno zakonodavstvo u oblasti bračnog prava u Federaciji BiH poznaje ustanovu zajedničkog života nevjenčanih parova i daje joj ista prava kao i vjenčanim parovima ako potraje tri godine. Ali nije predviđena nikakva kazna ako ta zajednica prestane postojati prije nego dosegne rok od tri godine. Postojeći pozitivni zakon legalizira vanbračnu zajednicu i tako otvara prostor za vanbračni život bez ikakvih sankcija pa i pravnih posljedica.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH