A+ A A-

Pretraga pitanja

Zabrana intimnih odnosa

Pitanje:

Selam.
Interesuje me jedna stvar. Znam da muž ima pravo da se skloni od žene u krevetu, kad je ljut na nju. To jest da ima pravo da joj zabrani intimne odnose. Pitanje je, koliko dugo ta zabrana može trajati?
Pojavljuje se još jedno pitanje, dali su muž i žena razvedeni ako nemaju nikako intimni odnos tri mjeseca? A žive zajedno to čitavo vrijeme.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Puko izbjegavanje intimnih odnosa sa suprugom, bez zaklinjanja da se neće približavati supruzi, nema pravnih posljedica i nema vremensko ograničenje. Međutim, supruga ima pravo tražiti razvod braka ukoliko joj to izbjegavanje šteti i dovodi je u opasnost činjenja grijeha. Također, muž je griješan ukoliko to čini s namjerom da našteti ženi i prisili je na traženje razvoda. Prema tome, samo sustezanje od intimnih odnosa, bez obzira koliko trajalo, ako nije praćeno zakletvom, ne povlači za sobom razvod braka. Žena o tome treba otvoreno porazgovarati s mužem. Razlog takvog postupka može biti kod njega (bolest, gubitak želje i sl.), a može biti uzrokovanom određenim ponašanjem ili općim izgledom žene (seksualna privlačnost ili neprivlačnost, čistoća itd.). O svemu tome treba otvoreno razgovarati, pa i posavjetovati se s liječnikom, psihologom, bračnim savjetnikom i sl.)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH