A+ A A-

Pretraga pitanja

Brak krvnih srodnika

Pitanje:

Selam!

Zanima me kakav je stav Uleme (BiH) pa i sire kad se radi o sklapanju braka između osoba koje su ujedno i u okviru familije. Recimo, sklapanje braka između djece dva brata, između djece od brata i sestre ili sličnih kombinacija uze i sire porodice. Ovo je poznata praksa u Pakistanu i nekim državama Bliskog Istoka (npr. Libanonu). Prijatelj, brat po islamu, me je upoznao sa primjerom da mu je majka (kao sinu) ponudila više djevojaka za udaju, koje je ovaj redom odbijao, koje su od njegovih tetaka i druge bližnje porodice.

Da li je dozvoljen brak između osoba koje se smatraju jedno drugom mahremom?

Jedan od primjera sa kojim spomenuti opravdavaju svoja djela je da je Ali r.a. bio Poslanikov s.a.v.s. rođak a i zet.

Zamolio bi za vas odgovor jer me ova tema pravo uznemirava, jer moja rodbina je slijedila bosansku ulemu te su mi kao roditelji zabranjivali bilo kakav pokusaj povezivanja sa osobama koje su cak smatrali i daljim rodom.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Naš običaj i praksa da se ženidba i udaja ne obavlja unutar bliže rodbine, čak i kada je to šerijatski dozvoljeno, u skladu je sa Šerijatom i treba je se držati. Šerijat preporučuje ženidbu i udaju među osobama koje nisu u srodstvu, jer postoji veća šansa da se izbjegnu nasljedne bolesti. Inače, na slično pitanje smo više puta odgovarali, pa te odgovore možete pronaći na našem veb sajtu u rubrici o bračnom pravu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH