A+ A A-

Pretraga pitanja

Naknadno šerijatsko vjenčanje

Pitanje

Selam.

Kćerka sam roditelja koji su u braku već 25 godina, stekli su zajedno dvoje djece (imam i mlađeg brata), ali se nikad nisu vjenčali po šerijatskim propisima.
Obzirom da smo i brat i ja "u vjeri" (nastojimo biti od onih kojima je Allah dž.š. zadovoljan), svi obavljamo namaz, mama je pokrivena 10 god. (a već godinu dana i ja)... Stvarno se trudimo
U par navrata dogovarali su se da se šerijatski vjenčaju.
Mnogi im kažu da pretjeruju s tim - kad nisu na vrijeme kažu da je to njihovim godinama smiješno... Da ne treba da se izigravaju s vjerom...
Ovim putem vas molim da nam iznesete vaš stav u vezi sa tim pitanjem: da li bi bilo ispravno da se oni sad vjenčaju šerijatski, kao da se prvi puta vjenčaju... Inače, sklopili su građanski brak 1985. godine.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
S obzirom da su Vaši roditelji sklopili građanski brak, pretpostavljamo da su prilikom tog sklapanja braka bili ispunjeni i šerijatski uvjeti, da nije bilo neke šerijatske zapreke za brak, pa nema potrebe da sada nakon toliko godina života u braku obnavljaju sklapanje braka, osim ako su se u međuvremenu bili razveli, uz istek poslijerazvodnog pričeka, bez opoziva razvoda. Naravno, naglašavamo važnost da se uz sklapanje civilnog, sklopi i šerijatski brak pred imamom, jer uvjeti valjanosti jednog i drugog bračnog ugovora nisu u svemu i uvijek identični. Pred matičarem se može sklopiti i mješoviti brak (muslimanka i nemusliman, npr.), pa i brak između brata i sestre po mlijeku, a to šerijatski nije dozvoljeno i takav brak ne bi bio validan sa šerijatskog stanovišta iako bi bio valjan sa stanovišta postojećeg Porodičnog zakona Federacije BiH.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH