A+ A A-

Pretraga pitanja

Razvod braka i isplata mehra

Pitanje

Esselamu alejkum imam-efendija, zanima me šerijatsko tumačenje moje rastave braka.

Šerijatski sam se vjenčao u Sisku u martu 1998. godine, a prestao sam živjeti sa suprugom u septembru 2006. godine.

Nakon toga je sudski brakorazvodni proces trajao skoro 3 godine.

Općinski sud u Sisku je presudio u moju korist: dvojica sinova su dodijeljena meni na odgoj i čuvanje, a bivša supruga mora plaćati alimentaciju od 20% svoje plaće.

Osim toga, zbog nesuradnje s državnim institucijama i brojnih manipulacija bivša supruga je kažnjena uvjetno sa 10 mjeseci zatvora.

Želim naglasiti nekoliko činjenica:

-         za vrijeme brakorazvodne parnice redovito sam uplaćivao alimentaciju poštom ili preko tekućeg računa (ukupno oko 50.000 kuna ili oko 13.000 KM );

-         bivša supruga je neovlašteno sa dječjih štednih računa podignula i potrošila kompletnu ušteđevinu (3.215 eura), koju sam ja najvećim dijelom stvorio;

-         protiv nje se sada vodi sudski proces jer ne plaća alimentaciju koju je sud odredio (novce od alimentacije sam namjeravao uplaćivati za dječju stambenu štednju);

-         neredovito viđa djecu (jedanput ili dvaput mjesečno).

Zahtjev za razvod braka ja sam podnio nakon što supruga više nije htjela živjeti sa mnom i otišla je kod svojih roditelja, pri čemu mi nije dozvoljavala viđati djecu.

Željela je da se odselimo iz kuće zbog njene navodne začaranosti (sihiri), što nisam prihvatio.

Kada sam se šerijatski vjenčavao ugovoren je mehr u visini od 5.000 DEM (današnjih 5.000 KM ili 2.560 eura).

Pošto uskoro, ako Bog da, trebam otići na hadž zanima me na koji način trebam riješiti pitanje mehra: isplata u cijelosti ili polovica (smatram da ne dolazi u obzir potpuna neisplata).

Želio bih pitanje mehra (njegovu visinu) riješiti što prije, u skladu sa šerijatskim tumačenjem bračnog prava.

Jako mi je bitno da to pitanje bude riješeno prije hadža, a nemam dovoljno znanja da samostalno donesem točnu, na islamskim principima utemeljenu odluku.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
Obzirom da je brak konzumiran, i da je došlo do razvoda braka na Vaš zahtjev, dužni ste joj isplatiti mehr u cijelosti. Da ste uvjetovali razvod braka oslobađanjem od isplate mehra i cijelosti ili djelimično i ona pristala na to, tek u tom slučaju obaveza isplate mehra bi pala.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH