A+ A A-

Pretraga pitanja

Naknadno obavljanje šerijatskog vjenčanja

Pitanje

Esselamu alejkum!

Uskoro se ženim ako Bog da i odredili smo datum vjenčanja u općini ali u IZ nam traže 100 KM da bi nas vjenčali a mi smo oboje studenti i novac nam treba, a zbog toga nismo ni svadbu htjeli organizovati da bi smanjili troškove pa smo razmišljali da zovnemo nekog efendiju (bez plaćanja onih 100KM) da nas poslije vjenčanja u općini vjenča u našoj kući uz prisustvo svjedoka i da odredimo mehr i sve sta treba. 

Da li će nam biti ispravno to sa šerijatske strane, i treba li nam papir od IZ, i možemo li poslije nekad kad nam pare ne budu toliko potrebne da uplatimo i izvadimo taj papir?

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
Kao što institucija građanskog braka ima svoju proceduru sklapanja, tako i Islamska zajednica ima proceduru sklapanja šerijatskog braka koju treba ispoštovati. Taksa od 100 KM ne bi trebala biti problem, budući da se mogu naći sponzori koji će to platiti ili molbom zatražiti od medžlisa IZ ili džematskog odbora da vas oslobodi plaćanja takse. Privatni imami ne mogu obavljati vjenčanja. Šerijatska vjenčanja obavljaju za to ovlašteni imami po ustaljenoj proceduri. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH