A+ A A-

Pretraga pitanja

Abdest i namaz

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Trenutno imam dva problema. Jedan je vezan za abdest, a drugi za namaz. Naime, ja sam uvijek imala problematičnu kožu zbog čega sam imala problema sa aknama. Hvala Bogu, taj je problem nestao. Nažalost, moje srce je tek nedavno shvatilo važnost klanjanja. To prije nisam prakticirala redovno, ali sad imam jak nijjet da klanjam svaki dan svih pet  namaza. I to činim. Ali, pojavili su se i problemi. Naime, zbog uzimanja abdesta četiri puta dnevno (akšam ne klanjam na vrijeme jer tada imam nastavu, već za vrijeme jacije) pojavili su mi se ponovno problemi sa kožom. Koa na licu je dosta suha zbog čestog umivanja  i zbog toga imam ponovno probleme sa aknama. Moje pitanje je, da li smijem lice umivati samo jednom prilikom uzimanja abdesta, a sve ostale radnje, naravno, raditi u skladu sa sunnetom? Ja sam udata i ne bih htjela da postanem mužu  odbojna radi toga (on nije ništa rekao u vezi akni).

Drugi problem je konkretno vezan za sam namaz. Ne znam radi čega, ali otkako sam počela klanjati jako mi je teško imati abdest cijelo vrijeme(često ispuštam vjetrove) dok traje namaz. Znam i po nekoliko puta namaz prekinuti i ponovno uzeti abdest da bih završila namaz. To mi stvara probleme jer mi oduzima dosta vremena, a nekada onda klanjam samo farz i izostavljam sunnet kako se ne bi desilo da ponovno izgubim abdest. To mi je jako krivo jer ne želim izostavljati sunnet. Bude me stid pred Boga stati i klanjati samo farz. Znam da je On samo farz naredio, ali meni se to čini tako malo vremena provedenog u namazu i zato toliko želim klanjati sunnete kako bih što duže bila na sedždi. Kako da riješim taj problem? Ne znam zbog čega tako često ispuštam vjetrove. Čim odustanem od daljeg uzimanja abdesta jer vidim da i dalje ispuštam vjetrove i kad prođe od tog vremena nekoliko minuta, vjetrovi se više ne pojavljuju. Ali sa svakim ponovnim uzimanjem abdesta dolazi opet do istog problema.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
1. Hvala Allahu koji Vas je uputio da shvatite važnost namaza i počnete redovno klanjati. Problem koji se kod Vas pojavio u vezi abdesta je rješiv. Savjetujemo Vam da se obratite dermatologu i pokušate otkriti da li je stalno uzimanje abdesta uzrok pojave akni ili postoji neki drugi razlog. Ako se potvrdi da je umivanje lica prilikom abdesta uzrok problema, treba vidjeti da li je taj problem s aknama baš tako izrazit i velik, tj. da Vam uzrokuje ozbiljne probleme ili ne. Ako problem nije tako izrazit, onda smatramo da nema opravdanja da se prilikom abdesta izostavi pranje lica, jer je ono farz. Možete eventualno nastojati da uzimanje abdesta svedete na tri puta: za sabah, zatim pri kraju podneva, tako da s tim abdestom klanjate i ikindiju, te treći abdest za akšam i jaciju. Ako je problem doista ozbiljan, u smislu da voda ozbiljno iritira kožu, izaziva alergiju, plikove i sl. onda možete taj dio mesh učiniti, preći vlažnom rukom, a ostale dijelove tijela normalno prati. Ako i to smeta, može kako može, npr. mesh učiniti potiranjem suhom rukom nakon doticanja zida ili nekog zemljanog predmeta. To treba činiti samo iz prijeke potrebe. Možda ne bilo loše da o tome otvoreno porazgovarate sa svojim mužem. Nadamo se da će Vas razumjeti. 
2. Pitanje učestalog puštenja vjetrova može se riješiti adekvatnom terapijom, a ako ne prestane, onda se tretirate kao sahibi uzur, tj. osoba sa isprikom. Abdest ostaje ispravan i nakon pojave nečega što ga inače kvari. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti. Ukoliko ta pojava nije učestala, klanjajte samo farzove i abdestite se za svaki namaz posebno.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH