A+ A A-

Pretraga pitanja

Mesh po rani

Pitanje:

Selam alejkum!

Moje pitanje je sljedeće: već skoro godinu dana imam osip i rane po rukama koji se nikako ne povlači, išla sam doktorima ali kažu da nisu sigurni. Da li je ispravan moj namaz kada uzimam mesh, pošto ne smijem mnogo da dolazim u kontakt sa vodom? Molim Vas imate li ikakav prijedlog ili rješenje, šta bi moglo da bude, pošto očigledno od doktora nemam neku korist?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ukoliko pranje vodom dijelova tijela koji se peru vodom prilikom abdesta šteti, možete učiniti mesh, odnosno preći vlažnom rukom po zavoju i sl. Ukoliko upotreba vode općenito šteti, možete umjesto abdesta uzeti tejemum i klanjati. Namaz će biti ispravan.

Što se tiče pojave osipa i rana na koži, to je pitanje za ljekare, posebno dermatologe. Međutim, ukoliko ne budu imali rješenje, odnosno ne daju zadovoljavajući dijagnozu i terapiju, možete se obratiti travarima i tzv. alternativnoj medicini. Također, jedna od mogućnosti je i pokušaj liječenja Kur'anom. Postoje djela koja su napisana na tu temu, pa se informišite o tom fenomenu u tim djelima. Za svaku bolest postoji lijek, osim za starost i smrt. Neka Vam je Uzvišeni na pomoći u liječenju i nošenju s tim problemom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH