A+ A A-

Pretraga pitanja

Abdest i slušni aparat

Pitanje:

Selam alejkum!

Imam amidzu od 80 godina. Namazlija ali sada ima problem koji mu otežava normalno obavljanje namaza. Pošto slabo čuje ljekari su mu propisali aparat za slušanje, pa sada ne može da klanja redovno, jer ima problema sa vađenjem i stavljanjem aparata u uho, pet puta dnevno gdje ima dosta bolova pri
montaži i demontaži prilikom uzimanja abdesta pa zato bih Vas molio da mi odgovorite na sljedeće pitanje: Da li može da uzima abdest, a da ne vadi aparat iz uha? Dosta je razočaran, jer ne može da izdrži da ne klanja naročito kad čuje ezan skoro pa da počne plače, jer ne može da obavi namaz zbog gore navedenog problema.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Nema smetnje da se osoba abdesti bez vađenja slušnog aparata iz uha. Potiranje ušiju je inače u našem mezhebu abdeski sunnet, pa je abdest ispravan čak i ako se uši uopće ne bi potirale. Dovoljno je samo s vanjske strane uha i aparata preći vlažnom rukom i propis je izvršen u spomenutom slučaju zbog teškoće stalnog vađenja aparata. Dakle, Vaš amidža se može abdestiti a da ne vadi aparat iz uha. Abdest će biti ispravan.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH